В Києві через шалену спеку вводять сієсту

В Києві через шалену спеку вводять сієсту

Вводити сієсту треба при температурі 33 градуси / Фото: AFP

У столиці працівники будуть відпочивати вдень кілька годин.

У Києві, як і в містах Південної Європи, вводять сієсту - з 13 до 17 годин. Поки це стосується лише тих, хто працює на вулиці, - будівельників, дорожніх працівників і співробітників шиномонтажу, пишуть Вести.

У минулому році мерія рекомендувала перерву з 13 год дня до 17, але при цьому працювати до 20-21 години. В цьому році - думають, оскільки спека тільки починається.

"Ми не можемо наказувати приватним фірмам. Вони самі вирішують - робити довгу перерву чи ні", - сказав перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

Експерти кажуть, що фірми і без влади відкоригували час роботи.

"Приватні фірми, які будують котеджі, вже давно ввели сієсту. Там робота починається о 5 год ранку і триває до 12. Потім робітники сплять, купаються в річці, обідають. І знову приступають до роботи о 18 годин", - говорить керівник дослідницького центру компанії HeadHunter Уляна Ходорівська.

Перейшли на більш гнучкий графік і в "Київавтодорі".

"Ми турбуємося про своїх робітників.  Якщо на вулиці спека, то працюємо вночі", - сказав генедиректор "Київавтодору" Петро Береговий.

Так само живуть і на шиномонтажах.

"Клієнти в основному після роботи приїжджають, тому вдень ми закриваємо контору і спимо", - говорить слюсар Сергій Попенко.

У мерії тільки мріють про сієсту.

"Кондиціонери не скрізь. Начальство ставить собі за свій рахунок, а що ми можемо з зарплатою 2-3 тисячі гривень? Рятуємося в коридорі, де є протяг, а взагалі, думаємо попросити, щоб нам змінили графік", - розповідає одна з працівниць.

Головний метеоролог Микола Кульбіда радить вводити сієсту при температурі 33 градуси.

"Така погода у нас не рідкість. Наприклад, у вихідні стовпчики термометра вже досягли цієї позначки, в кінці липня теж буде дуже жарко. Тому треба думати про те, щоб адаптувати свій побут до таких температур", - каже синоптик.

Раніше повідомлялося, що українцям радять звикати до "нового" літа з шаленою спекою і раптовими грозами.

Через спеку столична влада вводить 4-годинну обідню перерву

Через спеку столична влада вводить 4-годинну обідню перерву

Повʼязані теми:

Наступна публікація