У вимогах київських захисників звільнити адвоката Дзиндзі прокуратура побачила тиск на суд

У вимогах київських захисників звільнити адвоката Дзиндзі прокуратура побачила тиск на суд

Адвокати вимагали, щоб держава перестала їх вважати "порожнім місцем"

Адвокати запросили до діалогу правоохоронців, суддів та прокурорів. 

У Києві у своє професійне свято, чи не вперше, на протест вийшли адвокати. Мітингували відразу в трьох місцях і нарізно: одні біля Генпрокуратури закликали звільнити колегу, інші палили чорні стрічки на Майдані Незалежності. А найвелелюдніший протест відбувся біля Верховного суду. Відомі захисники вимагали від держави припинити вважати їх "порожнім місцем", - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Черговий протестний ранок для Генпрокуратури - це не новина. Однак учора, на зміну зазвичай лежачим на порозі євромайданівцям, прийшли до десятка адвокатів, із пакетами на голові. Мовляв, такий пакет одягнули на адвоката Віктора Смолія, коли його затримували. Тому адвокати одягнули такі ж пакети, щоб показати, як влада ставиться до них і гарантій їх законної діяльності. Віктора Смолія правоохоронці затримали, а суд обрав запобіжний захід - тримання під вартою. Адвокат захищав активіста Андрія Дзіндзю, якого звинувачують у викраденні трактора і скеровуванні того на міліцію під час масових акцій на Банковій. Смолій не витримав, коли підзахисного Дзіндзю лишили під вартою. У прокуратурі кажуть, що адвокат напав на суддю. Мовляв, він розірвав його мантію, висловлював погрози на адресу судді і намагався нанести йому тілесні ушкодження. Захиснику загрожує 6 років за ґратами.

Колеги певні, що усі звинувачення - це неправда. На відео безпосереднього нападу не має, а сам Смолій, постраждав через надто активну діяльність.

Тим часом на Майдані, вже до трьох десятків адвокатів також вийшли на підтримку Смолія. Тут фігурували вже не пакети, а чорні стрічки, які спалювали, сподіваючись на те, що їх почують.

Протест відбувся і неподалік Верховного Суду. Близько сотні адвокатів та юристів вимагали рівних прав у суді. Мовляв, останнім часом на більшості засіданнях вони є, але їх фактично немає.

Головна вимога адвокатів - це діалог, який би навчив і суддів, і прокурорів, і міліцію слухати і поважати права одне одного.

На один із протестів відреагували поки що в прокуратурі. У вимозі звільнити Смолія там вбачають тиск на суд. Щодо запрошення на діалог, то ні від прокуратури, ні від правоохоронців, ані від суддів, відповіді наразі не має.

Раніше повідомлялося, що активісти Євромайдану провели "лежачий протест" під ГПУ.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк.

У своє професійне свято на протест вийшли адвокати

У своє професійне свято на протест вийшли адвокати

Повʼязані теми:

Наступна публікація