У КМДА вимагають негайно розслідувати розгін Євромайдану

У КМДА вимагають негайно розслідувати розгін Євромайдану

У КМДА вимагають негайно розслідувати розгін Євромайдану / Фото: ТСН.ua

В Громадській раді події 30 листопада назвали безпрецедентним порушенням Конституції та загальнолюдських норм.

Громадська Рада при КМДА направила відкритий лист керівництву міста, в якому висловлює своє обурення з приводу подій ночі 30 листопада, коли на Майдані жорстоко розігнали мирну студентську акцію, написала у своєму блозі голова Громадської Ради при КМДА Марина Бурмака.

Члени Громадської ради при КМДА переконані, що для прийняття рішення про застосування сили не могло бути, і не було жодних законних підстав.

 

"Ми вважаємо це безпрецедентним порушенням Конституції, законів, демократичних і загальнолюдських норм. Це злочин проти киян та інших громадян, які приїхали з різних куточків України та з-за кордону, щоб на мирній акції заявити свою позицію", - вважає Марина Бурмака.

За її словами, київська адміністрація повинна гарантувати безпечні умови для мирних демократичних зборів, але "в кривавих подіях тієї ночі чиновники міської влади проявили неприпустиму бездіяльність, чим сприяли перетворенню столиці України на символ деспотії і репресій".

Марина Бурмака зазначила про ту неоднозначну роль, яку відіграли комунальні служби в провокуванні розгону демонстрантів. Адже офіційно МВС посилається, що саме на прохання комунальників, яке не було виконано учасниками Майдану, вони розігнали студентів.

"Невже в реальності усні прохання комунальників мають таку дієвість? Чим обґрунтована необхідність встановлювати ялинку і каток саме цієї ночі - за місяць до Нового року? Чому, разом з приїздом комунальників, на місці виявилася така кількість беркутівців, побудованих посеред ночі і готових до атаки? Чи повідомили міські комунальники своє керівництво, що у них є проблеми з установкою ялинки і чи дало керівництво згоду на звернення в міліцію з проханням силового розгону? Нарешті, хто конкретно підписав наказ про монтажні роботи цієї злощасної ялинки на Майдані вночі 30 листопада?", - йдеться у блозі Марини Бурмаки.

В результаті, за висловом голови Громадської ради, "ялинка, яка повинна бути символом Різдва, вже справедливо названа "кривавою".

На переконання Марини Бурмаки, позов від КМДА про заборону проводити акції в центрі Києва до 7 січня свідчить про те, що влада абсолютно не розуміє своїх громадян. І будь-які розмови про партнерські відносини, взаємодії або навіть місцеве самоврядування виглядають якось безглуздо.

Висловлюючи позицію киян, Громадська рада при КМДА направила відкриту вимогу до керівництва міста про термінове всебічне та об'єктивне розслідування дій структурних підрозділів міської адміністрації, причетних до збурення даного конфлікту, а також дій відповідних служб, які повинні були захистити киян.

"Ми вимагаємо, щоб прізвища причетних посадових були оприлюднені, а цих людей були притягнуті до юридичної відповідальності за їх злочинні дії або бездіяльність. Ми вважаємо, що влада повинна вжити невідкладних заходів для захисту життя та здоров'я громадян у столиці, їх прав і свобод, і запобігання в майбутньому подібних злочинів", - йдеться у відкритому листі Громадської ради.

Повʼязані теми:

Наступна публікація