У Київському зоопарку через самотність захворів слон Хорас

У Київському зоопарку через самотність захворів слон Хорас

Слон Хорас захворів стереотипією. / Фото: УНІАН

Тварина годинами дивиться в одну точку, переминаючись з ноги на ногу.

Київське слоненя Хорас після року перебування в столичному зоопарку захворів стереотипією. Він годинами дивиться в одну точку, переминаючись з ноги на ногу і треться лобом об металеві прути вольєра. Про це працівники зоопарку (анонімно) та зоозахисники написали в листі голові КМДА Олександру Попову, повідомляють "Вести".

За їхніми словами страждають і інші тварини. "У зоопарку тепер не заповідник, а суцільна комерція. Санітарний день для тварин, який завжди був по понеділках, скасували, при цьому грошей на звірів не стало йти більше. Ось вам приклад: жирафам не завозять мюслі, без яких ще в 2011 році тварина сильно боліла і ледь не загинула, а озеро з пеліканами настільки брудне, що від нього на кілька метрів чути сморід. На слоненя, якого рік тому нам подарував екс-мер Олександр Омельченко, боляче дивитися. Він годинами переминається з ноги на ногу і треться головою об прути вольєра. Точно також кілька років тому вела себе тут ведмедиця, яка в підсумку дотерла голову до черепа і загинула", - повідомила активістка Тетяна Андриїшина.

У свою чергу в прес-службі КМДА заявили, що отримали лист: "Інформація зараз перевіряється. Якщо щось підтвердиться, будуть вжиті заходи".

Заступник директора зоопарку Олена Миколайчук повідомила, що слоненя привезли в Україну вже хворим. "У слона правда стереотипна поведінка. Але з цим він вже приїхав до нас з Ростова. Там у нього були занадто вузькі вольєри, чому тварина захворіла, - зазначила Ніколайчук. - Ми боремося з цим явищем, наприклад, придумали йому годівницю-головоломку, зробили грязьові калюжі, басейн, поставили валуни у вольєрі. Та й тварина веде себе так не постійно, а тільки з 15:30 до того моменту, як потрапить в зимовий вольєр".

У той же час колишній директор Олексій Толстоухов заявив, що ніяких хвороб у слона раніше не було. Водночас директор миколаївського зоопарку Володимир Топчій називає стан слоненяти психічним відхиленням: "Це психічне відхилення, стереотипна поведінка, яке розвивається, якщо тварина довго знаходиться в закритому приміщенні і залишена на саму себе. Якщо б з ним постійно займалися, якщо б у нього була розписана кожна хвилина протягом дня, то цієї хвороби не було б. Йому потрібна компанія, а у вашого Хораса досі немає самочок. На жаль, якщо нічого не змінити, слон може простояти так, переминаючись все життя".

Своє обурення висловив і екс-мер Омельченко, який привіз Хораса в зоопарк. "Я щиро ображений тим, що мені про це не повідомило керівництво зоопарку. Про стан слона вперше чую від вас. Я вам обіцяю, що з самого ранку особисто поспілкуюсь з керівництвом, приїду туди. Краще гірка правда, ніж солодка брехня. Якщо йому допоможуть слонихи, то я готовий їх привезти, як і обіцяв, але для цього я повинен бути впевнений, що у них будуть всі умови", - повідомив Омельченко.

Нагадаємо, однією з причин смерті слона Боя називали тугу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація