У Києві запустили "експериментальний" тариф на опалення

У Києві запустили "експериментальний" тариф на опалення

Кияни по-новому платитимуть за тепло у квартирах / Фото: РБК-Україна

Мешканці столиці сплачуватимуть рахунки за опалення відповідно до температури повітря на вулиці.

У Києві запустили новий тариф на опалення. Тепер кияни платитимуть рахунки відповідно до температури на вулиці. У регіонах поки такої ініціативи немає, йдеться в сюжеті програми "Сніданок з 1+1".

Марія Пилипівна мешкає у двокімнатній квартирі у Вінниці. Платіжки за 52 квадратних метри власного житла забирають чи не всю її пенсію. Виявляється, аби їх сплатити, жінка донедавна працювала та ще й мала підтримку від рідних.

Найбільший шмат комунальних рахунків Марії Пилипівни у період з осені до весни займало опалення. Ось торічний рахунок.

"Я тоді субсидію не брала – 458 грн. Це в опалювальний", - пояснює жінка. Це трохи більше 10 гривень за квадратний метр. Новий тариф Марії Пилипівни – понад 15 гривень! За опалення їй нарахували понад 700 гривень! Рятівним колом для жінки виявилась субсидія.

"Наступний місяць, якщо в мене буде опалення 1000 гривень, так, то за 1000 гривень 723 гривні мінус, це субсидія і мені вигідно", - говорить вона. 

Інша героїня, Тамара Миколаївна, мешкає в Києві. Субсидії не має, та платіжку отримала з підозріло низьким тарифом."За тепло нарахували 292 гривні і 02 копійки, значить, це за 70 метрів, з розрахунку 4,22 гривні за квадратний метр", - дивується жінка.

Тариф експериментальний. Його київська влада планує змінювати щомісяця – залежно від температури повітря. На вулиці тепліше – батареї стають холоднішими, відповідно тариф меншає. На вулиці заморозки – батареї працюють на повну потужність -тариф зростає до максимальних 16 гривень за квадратний метр.

Найбільше початку опалювального сезону радіють мешканці будинків, де влітку передбачливо встановили теплові лічильники. Своїми платіжками активно хизуються на форумах та у соцмережах.

"Було 9, 20 грн за метр, а стало 5, 11. Ми переплачували без лічильників шалені суми", - написав один користувач. "У мене за 43 метри - 98 грн", - додав інший. "Виявляється в нас є будинковий лічильник. До речі рахунок отримала на 168 грн за 46 кв. метрів", - поділився третій. 

Вже і в Кабміні заговорили про те, аби пов'язати тариф на опалення та температуру повітря на вулиці. Тож столичний досвід цілком скоро можуть перейняти й інші міста.

Нагадаємо, уряд України хоче прив'язати рахунки за опалення до температури повітря на вулиціЯценюк вважає, що українці "не повинні опалювати атмосферу".

Повʼязані теми:

Наступна публікація