У Києві відкриється виставка доказів присутності російських військ на території України

У Києві відкриється виставка доказів присутності російських військ на території України

На виставці буде представлено підтвердження застосування ворогом найсучаснішої техніки / Фото: Радио Вести

На виставці будуть представлені захоплені українськими військовими під час операції у Дебальцевому гранатомети. 

У дні річниці Революції Гідності у Києві працюватиме документальна виставка "Присутність. Докази агресії російських військ на території України".

У експозиції буде представлено залишки боєприпасів, зразки важкої техніки, стрілецької зброї, безпілотники, документи, одяг, докази інформаційної війни, фото- та відеодокументи.

Заступник глави АП України Андрій Таранов повідомив, що на виставці буде представлено підтвердження застосування ворогом найсучаснішої техніки, яка задіяна з боку незаконних збройних формувань так званих нових республік.

"Техніка, яку, за словами певних керівників, можна було "придбати у супермаркетах", вже знаходиться у нас. І саме ця техніка демонструватиметься в якості реального доказу присутності агресора", – сказав Андрій Таранов.

Зокрема, буде представлено захоплені українськими військовими під час операції у Дебальцевому гранатомети, датовані 2014 роком, які не виробляються на території України.

Ще одним доказом він назвав безпілотники, що виготовляються тільки на території РФ, оснащені технікою, котра може транслювати зображення на відстань за 20 кілометрів, передавати зображення і координати цілей, робити коригування вогню.

Андрій Таранов на слайдах продемонстрував "результати" застосування "придбаної у супермаркетах" техніки та озброєння – обстрілів пасажирського автобуса у Волновасі, житлових кварталів Маріуполя, Краматорська.

"На жаль, це касетні боєприпаси, що несуть в собі біля 80-ти елементів, які вбивають людей на великій площі. Жодної військової цілі в Краматорську немає. Тому виникає питання: хто, яким чином і з якою метою прийняв рішення про відкриття такого вогню?", – наголосив він.

Співзасновниця Українського кризового медіа-центру та радник глави АП з питань інформаційної політики Наталія Попович відзначила, що елементи експозиції наявно свідчать про безпідставність російського міфу, що в Україні триває громадянська війна.

"Війну, яку розв'язала Російська Федерація проти України називають гібридною. Проте жертви цього конфлікту цілком реальні. Ми кожного дня втрачаємо найкращих синів України, тому що хтось вірить у міфи, неправду й маніпуляцію інформацією з боку російських пропагандистів", – сказала вона.

Куратор виставки Володимир Кадигроб зазначив, що її організатори намагалися передати всю картину гібридної війни в Україні – від інформаційної складової, виконавців, до безпосередньо озброєння і наслідків його застосування. За його словами, експонати виставки – лише незначна частина доказової бази, "але й цього достатньо, щоб сформувати враження про те, що відбувається".

Нагадаємо, що журналіст Russia Today "засвітив" сучасні російські танки під Дебальцевим

Повʼязані теми:

Наступна публікація