У Києві відбулася виставка безпородних собак "Кубок Барбоса"

Учасники змагалися за перемогу в трьох номінаціях.

Восьма виставка "Кубок Барбоса" зібрала на вихідних у парку Дружби народів понад 150 учасників. Господарі безпородних вихованців разом зі своїми родинами, а також просто небайдужі до теми люди, вже не перший рік об'єднуються під егідою Молодіжної ліги захисту тварин та девізом "Для дружби не важлива порода". Метою проекту є виховання відповідального та дбайливого ставлення до вихованців, заохочення людей взяти додому собаку з вулиці або з притулку, освіта собаководів та покращення якості життя вуличних тварин. 

Традиційно на виставці пройшов благодійний ярмарок сувенірів та збір коштів на підтримку тварин. Майже 15 000 гривень, зібрані цього року, будуть направлені на реалізацію проекту по створенню мобільного центру стерилізації, підтримку та лікування тварин та адміністративні потреби Ліги.

Цього року правила "Кубку" не змінилися: учасники змагалися за перемогу у трьох номінаціях (в залежності від зросту), а журі оцінювало їхні таланти, артистизм, взаєморозуміння з господарями та здоровий вигляд. Собаки хизувалися різноманітними костюмами, танцювали, співали та демонстрували неймовірні здібності. Багато тварин було одягнуто в національному стилі, згідно з останнім модним трендом в Україні. Із нововведень цього року організатори додали зону з батутами та розвагами для дітей.

"Якщо кілька років тому багато господарів соромилися того, що мають безпородного улюбленця, то зараз я бачу у їхніх очах стільки гордості! – розповідає  Ірина Терещенко, голова Молодіжної ліги захисту тварин. – Завдяки безкоштовним консультаціям спеціалістів, власники стали набагато краще піклуватися про своїх вихованців, тварини виглядають доглянутими та задоволеними".

Господарі учасників згадують знайомство зі своїми улюбленцями з любов'ю та ностальгією. Усі ці історії пов'язує переважання емоцій над прагматичною логікою. "Я хотів подарувати дружині породисте цуценя. Коли я став читати об'яви в Інтернеті, то побачив фото нашої Василіси і не втримався. Хоча від початку я шукав кобеля", - розповідає власник двох безпородних собак.

Проблема безпритульних тварин стоїть в Україні дуже гостро і, на думку Олександри Устинової, волонтера Міжнародної ліги захисту тварин, вирішити її без участі держави неможливо. "Необхідна система ліцензування розплідників, обов'язкова стерилізація не лише вуличних, а й домашніх собак. Господарям шкода стерилізувати улюбленців, проте 60% безпритульних собак в Україні народжені саме домашніми тваринами", - розповідає Олександра.

"Виховання відповідального ставлення до тварин починається вже тоді, коли ви забороните своїй дитині тягнути кота за хвіст, разом нагодуєте безпритульну собаку, не пройдете повз збиту автомобілем тварину", - розповідає Катерина Балюк, співробітник компанії Mars Україна, постійного партнера "Кубку Барбоса".

Крім цього, вважає Катерина, необхідні освітні програми про те, як поводитись із тваринами, як їх правильно годувати, утримувати, гратися, які хвороби у людей з тваринами спільні і як уникнути зараження. "Наприклад, компанія Mars Україна регулярно проводить такі відкриті уроки для школярів середніх класів. Дуже б хотілося, аби така робота велася на державному рівні в усіх школах країни", - додає вона.

Наступна публікація