У Києві в будь-який момент може повторитися бразильська трагедія

Як повідомив анонімно один з рестораторів, прихід пожежних зазвичай обходиться в кілька тисяч доларів і "поляну".

Майже кожен місяць в кафе і ресторанах самозаймаються вентиляційні системи

Майже кожен місяць в кафе і ресторанах самозаймаються вентиляційні системи / © aillarionov.livejournal.com

У нічних клубах Києва можна сгоріти живцем - пожежна безпека в закладах забезпечується дуже погано, тому бразильська трагедія може повторитися в столиці в будь-який момент. Власникам клубів легше відкупитися від перевірок, ніж виправити ситуацію, пише "Сегодня".

Трагедію в Бразилії, де під час пожежі в нічному клубі загинули 232 людини і близько 200 осіб отримали поранення, обговорює весь світ. Основною причиною НП називають використання піротехніки під час виступу. У Києві останнім часом також стає дуже популярним замовляти піротехнічне або фаєр-шоу для вечірок в клубах і ресторанах. Та й самі заклади часто саме таким чином і за своєю ініціативою розважають клієнтів.

"Пожежні норми в цілому дотримуються, але є багато "але". Часто ситуація така: коли відкривається заклад, проект погоджують з пожежними інспекторами. А потім все переробляють на свій розсуд. Наприклад, евакуаційні виходи, які повинні бути завжди відкриті, в 90% випадків закриті або взагалі відсутні", - говорить президент Асоціації ресторанів України Ольга Насонова.

За її словами, в столиці дуже багато арт-ресторанів, пабів, які перебувають у підвалах. "Тут ситуація ще більш небезпечна. Розрахунок тільки на те, що в них не міститься багато відвідувачів і всі присутні в разі пожежі зможуть вийти. А піротехнічні шоу в закритих приміщеннях взагалі заборонено проводити, але на це закривають очі", - зазначає вона.

Читайте також: У страшній пожежі в нічному клубі в Бразилії люди задихалися і гинули в тисняві (відео)

Майже кожен місяць в кафе, ресторанах самозаймаються вентиляційні системи, говорить Насонова. В них накопичується жир, який ніхто не чистить, і при найменшій іскрі він спалахує.

"Крім того, часто при подібних НП люди гинуть не від вогню, а від їдкого диму. В наших закладах теж часто використовують токсичні матеріали для обробки. Заклад може надати сертифікати, що матеріал якісний, а насправді він небезпечний. Дивишся - на вигляд дерево, а насправді - це пінопласт "під дерево". Багато хто вважає за краще відкупитися від перевіряючих інстанцій, а не оформляти всі необхідні документи і дозволи", - розповідає голова Асоціації ресторанів.

Як повідомив виданню анонімно один з рестораторів, прихід пожежних зазвичай обходиться їм в кілька тисяч доларів і "поляну".

У МНС запевняють, що у них таких фактів немає. А в главку НС КМДА говорять, що поки позапланових перевірок по клубах-ресторанах в Києві не буде.

"У нас є план на рік, якого ми дотримуємося. Взагалі комплексні заходи щодо перевірки закладів у кожному районі проводяться раз на п'ять років", - розповів начальник главку Віталій Пшеничний. За його словами, при необхідності може бути призначена додаткова перевірка, але власника про неї повинні попередити за 10 днів. Тобто до приходу "гостей" можна і підготуватися, зазначає видання.

Наступна публікація

Я дозволяю TSN.UA використовувати файли cookie