У Києві солдатські матері перекрили жвавий проспект біля посольства РФ

У Києві солдатські матері перекрили жвавий проспект біля посольства РФ

У Києві солдатські матері перекрили жвавий проспект біля посольства РФ

Жінки вимагали звільнення бійців із полону

Жінки вимагають звільнення бійців із полону. 

Матері та дружини полонених українських бійців АТО пікетували російське посольство в Києві. Жінки, які впродовж двох років намагаються визволити своїх чоловіків із полону, навіть перекрили рух Повітрофлотським проспектом. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Кожна із учасниць акції тримає в руках фото сина, чоловіка чи брата. Під посольством Росії було кілька десятків жінок. 77-річна Олена Іванівна зі сльозами розповідає про сина. Володимир Жемчугов уже 200 днів у полоні та у вкрай тяжкому стані. Цивільний із Красного Луча підірвався на розтяжці. Відео його допиту мама побачила в Інтернеті.

 

"Зверталися щодо обміну в СБУ, все відтягується… Він в такому стані, як можна тримати в полоні таку людину. Він не може сам себе обслужити, у нього рук немає, очі не бачать і такі рані. Як можна тримати, я не знаю", - скаржиться матір бійця.

Під дипустановою і мама Олега Карпова, сестра Романа Тимошенка та дружина Віталія Доценка. Востаннє вони чули своїх рідних під час Іловайського котла. Усі ці бійці були на одному блокпосту.

Жінки стверджують, що вже 8 місяць їздять до Києва та інших міст, однак ніякого результату немає. У СБУ кажуть, що вказаних бійців включають до списків обміну.

Жінки вже не знають, до кого звертатися. Під російським посольством вони вирішують передати вимогу до президента РФ Володимира Путіна вплинути на ватажків так званих "ЛНР" та "ДНР".

Біля посольства на Повітрофлотському проспекті пікетувальниці вирішили перекрити рух. Правоохоронці їм не дозволяли.

На пішохідному переході вони спочатку думають стати, взявшись за руки, потім здогадуються діяти хитріше - ходити в один бік та в інший, аби перекрити дорогу. Кажуть, так зможуть це зробити надовго і точно мають на це право. Пропускають солдатські матері лише швидкі. Інші водії намагаються прорватися самі. Акція протесту матерів у учасників руху викликає лише невдоволення.

"Мені що робити від цієї акції, стояти годину??", - цікавиться один із водіїв.

Дорога була заблокована лише годину. Жінки кажуть - акція була попереджувальною. Наступна буде масштабнішою і тривалішою.

Відреагувала на протест матерів та родичів полонених керівниця підгрупи з гуманітарних питань у мінських перемовах Ірина Геращенко. Вона повідомила, що тримає постійний контакт із родичами хлопців. Каже, під час переговорів регулярно є проблеми з боку так званих "ЛНР" і "ДНР" - як-то - намагання прив'язати питання звільнення до амністії.

До того ж, Україні не дають повної інформації щодо місцеперебування хлопців. Третя проблема - недопуск до них лікарів. Матерям же пообіцяла, що завтра в Мінську питання звільнення їхніх синів буде ключовим.

"Я розумію, що для них це така, знаєте, маленька втіха. Що ми дзвонимо постійно, запитуємо: що і як. Вони хочуть чути конкретну дату і час. Коли їх рідні будуть з ними. Я не можу зараз це сказати. Але всі зусилля. Все, що від нас може залежати, докладаємо", - пояснила Геращенко.

Матері та дружини українських бійців, що перебувають у полоні, пікетували посольство РФ

Матері та дружини українських бійців, що перебувають у полоні, пікетували посольство РФ

На протест матерів та родичів полонених відреагувала Ірина Геращенко

На протест матерів та родичів полонених відреагувала Ірина Геращенко

Як повідомлялося раніше, нещодавно полонений український полковник Іван Без'язиков, який провів у полоні вже 20 місяців, днями зателефонував до своєї дружини та попросив допомоги. Полковник не виходив на зв'язок майже рік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація