У Києві попрощалися із "голосом метро" Миколою Петренком

Директора лялькового театру надзвичайно любив його колектив.

Київ попрощався з Миколою Петренком. Понад чверть сторіччя директор лялькового театру озвучував оголошення у столичній підземці, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Десятки акторів, художників та інших працівників театру не стримували сліз. Смерть Миколи Петренка була раптовою – у нього просто в якийсь момент не витримало серце. Рідним і знайомим важко повірити, що цієї людини вже немає поряд. Він був директором театру 30 років. У 2005-му збудував казковий замок. Сьогодні замість дітей у залі розсаджуються дорослі. На сцені – самотня лялька поруч із фото. Позаду – грамоти, дипломи, ордени. Два мікрофони і порожні стільці.

Микола Петренко радо проводив екскурсії по театру для журналістів. Іще три місяці тому він знайомив гостей із ляльками, які, як тут вірять, мають власні паперові серця та душі. "Впали в дитинство, ми в цьому дитинстві залишаємось, і нам тут затишно – ми не хочемо з цього дитинства повертатися", - пояснював він.

Київ попрощався з “голосом” столичного метрополітену Миколою Петренком

Київ попрощався з “голосом” столичного метрополітену Миколою Петренком

Людмила Кукоба працювала з Миколою Івановичем з його першого дня у театрі. "Перед тим, як іти до себе в кабінет, він заходив до нас у майстерню і дивився, як вони народжуються – кожен етап народження ляльки", - пригадує вона. В руках вона тримає Морозенка – персонаж, вигаданий самим Петренком: "Дуже сумно. Так, я їжджу в метро – дуже тяжко всі ці дні. Хоча я радію тому, що голос продовжить лунати".

"Обережно, двері зачиняються"… І так щодня – мільйони разів вже 28 років. Запис постійно оновлювали – додавалися нові станції. Та й голос дорослішав – разом із самим Петренком. Це голос київського метро.

Як повідомлялося, генеральний директор Київського академічного театру ляльок Микола Петренко помер 21 червня. Поховають чоловіка на рідній Чернігівщіні.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація