У Києві почали декомунізацію фасаду Українського дому

У Києві почали декомунізацію фасаду Українського дому

Замість радянських "пролетарів" там з'являться українські прапори.

З фасаду одного з символів Революції Гідності почали спилювати радянські барельєфи, які символізували "пролетарський шлях". Їх створили 1982 року та розмістили з двох боків Українського дому, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За четвер зняли лише невелику частину з одного барельєфа. Інженери кажуть, що демонтаж триватиме 3-4 дні. Директор Українського дому запевняє, що жодних дозволів від КМДА для цього не треба, адже будинок не є пам'яткою культурної спадщини. Після демонтажу барельєфи передадуть до фонду, з якого в майбутньому планують створити музей тоталітаризму.

У столиці розпочалась декомунізація Українського дому

У столиці розпочалась декомунізація Українського дому

На місці комуністичних символів встановлять прапори України, а в центрі будівлі – тризуб. Завершити все планують до Дня Незалежності України. Коштуватиме така робота 10 тисяч гривень. Прапори, які з'являться на фасаді, вночі світитимуться. "Це буде бетон, зверху буде покрито фосфором жовто-синім, і верхній шар – це буде скло фарба, тобто вони будуть світитися", - пояснив директор Українського дому Юрій Стельмащук.

Нещодавно у центрі Дніпра комунальники демонтували стелу "Перемога комунізму неминуча" біля будівлі облдержадміністрації. "Міф про неминучу перемогу комунізму більше не буде отруювати нашу свідомість", - заявив начальник управління організаційної роботи апарату ОДА Сергій Волинець.

Повʼязані теми:

Наступна публікація