У Києві невідомі відпиляли голову язичницькому ідолу

У Києві невідомі відпиляли голову язичницькому ідолу

Київська скульптура була копією всесвітньовідомого Збруцького Світовида / Фото: Lenovo

Автор скульптури — заслужений художник України, член Національної спілки художників Інна Коломієць (1921– 2005).

У Києві невідомі вчинили наругу над парковою скульптурою – відрубали голову ідолу Світовида. Про це повідомляє об'єднання релігійних громад рідновірів України (ОРУ) на своєму сайті.

"Повідомляємо, що 22 лютого 2013 року на Софійській площі в м. Києві зловмисниками вчинено пошкодження паркової скульптури (відрубано голову) давньослов'янського кумира Світовида, який був частиною пам'ятного паркового комплексу, встановленого на ознаменування 1500-ліття міста Києва", - йдеться у повідомленні

Автор скульптури — заслужений художник України, член Національної спілки художників України Інна Коломієць (1921– 2005). "Творчість художниці Інни Коломієць є прикладом автентичного національного мистецтва у ХХ столітті", - зазначили в ОРУ.

Рідновіри додають, що київська скульптура була копією всесвітньовідомого Збруцького Світовида, унікальної пам'ятки, знайденої в 1848 р. в річці Збруч (оригінал нині зберігається в Археологічному музеї м. Кракова, Польща).

"Скульптура широко відома як пам'ятка слов'янського культового мистецтва в усьому світі, зокрема в слов'янських і європейських країнах; вона вже стала візитною карткою столиці України, особливо серед шанувальників рідної старовини. За останні два десятиліття статуя набула ще й сакрального значення для офіційно зареєстрованого Релігійного центру Об'єднання рідновірів України, стала місцем паломництва рідновірів інших слов'янських країн, святинею, відомою не тільки в Україні, а й далеко за її межами", - додається в повідомленні.

Читайте також: Релігійний конфлікт на Тернопільщині: палять оселі та ідолів

В ОРУ звернули увагу на те, що кілька років поспіль випадки руйнування рідновірських святинь в Україні стали систематичними.

"На попередній святотатський акт у Києві щодо дерев'яної скульптури Перуна на території Національного музею історії України (1.11.2012) 8 листопада 2012 р. Релігійний центр ОРУ отримав відповідь Шевченківського РУ ГУ МВС України про "відсутність складу злочину" у цьому дикунському акті", - йдеться у заяві.

Рідновіри просять встановити винуватців та притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у скоєнні злочину, а також відшкодувати завдані моральні збитки шляхом відновлення культової пам'ятки за кошт винуватців скоєного злочину або держави.

Повʼязані теми:

Наступна публікація