Медична реформа у Києві під загрозою зриву через сімейних лікарів

Медична реформа у Києві під загрозою зриву через сімейних лікарів

Катастрофічна нестача сімейних лікарів може зірвати медичну реформу

Медики не квапляться перенавчатися на лікарів-багатоверстатників, навіть за обіцянки великих грошей.

Києву не вистачає півтисячі сімейних лікарів, без яких неможливе просування медичної реформи, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30.

На сімейного лікаря медиків готують на спеціальних курсах за 6 місяців. На них має лягти весь тягар медичної реформи, бо сімейний лікар усе одно, що багатоверстатник. Він має бути гінекологом, дерматологом, окулістом, хірургом, перерахувала сімейний лікар Марина Данько.

Метою медичної реформи є те, щоб у кожної родини з'явився сімейний лікар. Але проблема в тому що їх катастрофічно не вистачає. Лише у столиці півтисячі таких вакансій.  Сімейних лікарів не вистачає навіть у нових амбулаторіях, де сучасне обладнання та більша зарплата.

Досвідчені медики не квапляться перенавчатись на сімейних, навіть зважаючи на фінансову мотивацію.

"Я не думаю, що це реально за 6 місяців стати педіатром, гінекологом і офтальмологом", - каже терапевт зі стажем Олена Проценко та киває на молодих спеціалістів.

Але щоб виховати нове покоління сімейних лікарів, потрібні роки.

"Ми не можемо їх навчити за один рік, за два роки. До 2019 року програма підготовки лікарів первинної ланки має бути виконана", - заявив директор департаменту охорони здоров'я КМДА Віталій Мохарєв.

Тому новобранців у сімейну медицину влада заманює грошима. Мовляв, за якісну працю можна отримати дві зарплати.

Не на камеру лікарі діляться, що отримати прибавку можна лише, якщо працювати як конвеєр. Подекуди навантаження на одного медика складає до трьох із половиною тисяч пацієнтів. А в такому потоці не до сімейних щиросердних розмов і оглядів дітей та бабусь, тут би не пропустити задавнену недугу.

Києву не вистачає півтисячі сімейних лікарів

Києву не вистачає півтисячі сімейних лікарів

Повʼязані теми:

Наступна публікація