У Києві хочуть поширити заборону нічного продажу алкоголю на всю Україну

У Києві хочуть поширити заборону нічного продажу алкоголю на всю Україну

Фото: Reuters

Досвід кількох міст, які стали на цей шлях, далекий від однозначності.

Цієї ночі в Києві вперше запрацювало рішення міської влади, котре забороняє продаж алкоголю в магазинах з 23:00 вечора до 10:00 ранку. В цей час легально купити спиртне можна лише в ресторанах та барах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Я думаю, що ми зробимо окремі листи до підприємців, до мережевих рітейлерів з метою довести до відома це рішення. Тому що, не дивлячись на те, що був досить великий резонанс у ЗМІ, деякі підприємці до сих пір роблять вигляд, нібито воно не прийнято", - заявив ініціатор заборони, депутат Київради Владислав Михайленко. Порушників хочуть карати позбавленням ліцензії на продаж алкоголю. Однак на продавців ці погрози не дуже діють.

У столиці заборонили продаж алкоголю уночі

У столиці заборонили продаж алкоголю уночі

В одному з мережевих маркетів напередодні запевняли, що рішення місцевих рад мають рекомендаційний характер, а не силу закону. Додатковим аргументом на свою користь називають такий: якщо припинять торгувати спиртним у супермаркетах, його продаватимуть шахраї - причому фальсифікат, що значно небезпечніше. "У наливайках, підворіттях – невідомого походження продукція, якості теж. Крім того, є ще питання економічного характеру. Алкоголь – це підакцизний товар, і з тіньового обігу жодних податків сплачуватися не буде", - говорять продавці.

У Сумах заборона продажу алкоголю після 22:00 діє майже 4 роки. Та це не засмучує місцевих п'яничок. Вони кажуть, що хочу удень, хоч уночі свої 100 грамів знайдуть без проблем. "Там, де стоять касові апарати, продають до десятої. Де нема касових апаратів – продають до ранку. І знаю магазини, де продають при касовому апараті без проблем. Хто шукає, той завжди знайде", - твердить один із них.

У Тернополі заборона діє довше - 6 років. За останні роки більшість цілодобових крамниць припинили працювати вночі – невигідно. Однак і злочинів поменшало.

У КМДА кажуть, що планують співпрацювати з іншими містами, щоби зрештою заборонити нічний продаж алкоголю по всій Україні.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація