У керівництві КМДА вимагають припинити тиск на бюджетників через зарплатні рахунки в банках

У керівництві КМДА вимагають припинити тиск на бюджетників через зарплатні рахунки в банках

На захист столичних бюджетників став Ігор Ніконов / Фото: ТСН.ua

Заступник голови міста вважає, що вимоги керівників закладів є незаконними.

Перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов зажадав припинити тиск на співробітників бюджетних організацій столиці і не примушувати їх переводити зарплатні рахунки в обов'язковому порядку на обслуговування в "Ощадбанк". Це сталося у відповідь на передану "Асоціацією захисту фінансових прав" скаргу співробітниці столичної поліклініки "Центр надання медико-санітарних послуг", проти якої була організована травля на роботі через небажання переводити зарплату в "Ощадбанк", як того вимагав головлікар медустанови.

"У жовтні колектив її відділення зібрав начмед і сказав, що за вказівкою мерії та Мінфіну всі співробітники повинні перейти на обслуговування в "Ощадбанк". Вона з чоловіком написала лист на головлікаря, але протягом місяця відповіді так і не отримала. Замість відповіді і пояснень проти неї організували цькування, намагалися підсовувати на підпис накладні на медпрепарати, які вона не бачила. А головлікар ще раз зібрав весь колектив і пригрозив звільненням і позбавленням премій всім, хто буде проти переведення зарплат", - розповів юрист асоціації Сергій Топчій, пише УНІАН.

За словами юриста, ознайомившись зі скаргою, Ніконов особисто переговорив з постраждалими подружжям і обіцяв їм розібратися в ситуації. В результаті головлікар медустанови приніс вибачення і дозволив обслуговувати свою зарплатну картку в будь-якому банку, який обере постраждала від тиску підлегла.

"Ми сподіваємося, що така реакція мерії буде системною і надалі мерія утримається від подібних рекомендацій, які тлумачаться багатьма керівниками як команди", - додав юрист.

У п'ятницю, 25 грудня, КМДА прийняла до розгляду заяви "Асоціації захисту фінансових прав", зокрема на мера Віталія Кличка і першого секретаря КМДА Олексія Резнікова, про неодноразові порушення прав співробітників бюджетних організацій Києва.

"Ситуація з примусовим переведенням зарплат в держбанки отримала широкий резонанс. Керівництво бюджетних підприємств за звичкою сприйняло рекомендацію з мерії як обов'язкову до виконання, і в підсумку в багатьох організаціях співробітників змушують писати заяви і укладати договори з певним держбанком під загрозою звільнення, деяких взагалі змушують підписувати порожні бланки договорів і переводять без їх відома ", - прокоментувала ситуацію глава "Асоціації захисту фінансових прав" Анна Рак.

Як повідомлялося, 25 грудня під КМДА пройшла акція протесту працівників бюджетних підприємств, які не згодні з вимогою мерії перевести свої зарплатні рахунки з комерційного в державний банк. З протестуючими зустрівся перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, який пообіцяв провести роз'яснювальну роботу з керівниками бюджетних організацій столиці та довести до їх відома, що переведення зарплат співробітників в державні банки носить рекомендаційний характер, а не обов'язковий.

Нагадаємо, протокольними рішеннями № 74 від 08.09.2014 р та № 76 від 11.09.2014 р Кабінет міністрів доручив керівникам державних органів і бюджетних організацій забезпечити перехід на обслуговування зарплатних проектів співробітників в виключно державні банки. На виконання протокольних рішень КМУ, на початку грудня КМДА розіслала на всі бюджетні організації столиці листи з вимогою перевести зарплатні рахунки співробітників і розрахункові рахунки організацій на обслуговування в державний банк.

Міністерство фінансів України офіційно визнало, що дані протокольні рішення Кабміну не відповідають чинному законодавству України, і, відповідно, не є обов'язковими для виконання на місцях.

Відповідно до статті 24 Закону України "Про оплату праці" працівник має право самостійно вибирати комерційний банк для обслуговування, і зміна банку може відбуватися виключно з дозволу працівника.

Як уже повідомлялося, бюджетники Києва не хочуть переводити зарплати до державного банку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація