Тала вода може залити київські підземні переходи

Тала вода може залити київські підземні переходи

Києву загрожує масштабне підтоплення / Фото: tyzhden.ua

У матеріалах КМДА йдеться про загрозу підтоплення "територій районів міста" і автодоріг столиці.

Масштаб проблем, які можуть виникнути в місті у зв'язку з активним сніготаненням, весняними дощами і водопіллям може бути набагато серйознішим, ніж про це офіційно говорить міська влада.

Як пише Gazeta.ua, таке враження складається після вивчення робочих матеріалів, підготовлених підрозділами КМДА до засідання міського штабу з попередження повені.

Можливо, щоб не викликати паніку серед населення, яка може обернутися непередбачуваними наслідками, влада обережно говорить лише про підтоплення, які можуть загрожувати в гіршому випадку островів і дачних ділянок, відзначає видання. Тим часом в матеріалах КМДА йдеться про загрозу підтоплення "територій районів міста" і автодоріг столиці.

"...Проведена перевірка пропускної здатності малих річок і струмків, пропускних каналів і зливової каналізації. При обстеженні пропускної здатності водних об'єктів міста Києва виявлено низку недоліків. Районним у місті Києві державним адміністраціям та структурним підрозділам Київської міської державної адміністрації дано відповідні доручення щодо їх усунення. Низька пропускна здатність водних об'єктів може загрожувати підтопленням територій районів міста Києва", - говориться, зокрема, в матеріалах КМДА.

"З урахуванням попередніх прогнозів та отриманої інформації... визначені аварійно-рятувальні бригади і техніка... проводиться робота щодо забезпечення безперебійної роботи систем зливової каналізації в умовах можливої повені на автодорогах міста", - йдеться в матеріалах.

Однак всі ці "роботи із забезпечення безперебійної роботи" явно мають на меті відволікти увагу киян від головного: "велика вода" може накрити і низинні райони Києва, і міські дороги, прогнозує видання.

На засіданні штабу з попередження повені про можливе затоплення "низин" проговорився і новопризначений начальник штабу Сергій Садовий. "Через те, що можливі сильні повені в столиці, дав вказівку міським службам підготуватися до оперативних дій у разі надзвичайних ситуацій. З підземних переходів прибрати стихійну торгівлю і на кожен район виділити по 5 мотопомп для відкачування води з низин (!) і підземних споруд", - сказав Садовий.

Чому небезпека підтоплення в Києві є реальністю, розповів ще влітку минулого року, коли Київ заливало зливами, директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, столична каналізація може впоратися максимум з 30-40 мм опадів на добу.

Нагадаємо, під час останнього березневого снігопаду в Києві випало 65-70 мм опадів. Якщо через різке підвищення температури почнеться активне сніготанення, для міської системи водовідведення робота може виявитися непосильною.

Про необхідність термінової реконструкції системи водовідведення заявляв у минулому році тоді ще генеральний директор "Київавтодору" Георгій Глинський. Він попереджав, що необхідно істотно збільшувати пропускну систему зливовий системи, але на це місту необхідно 2,7 млрд грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація