Смертельні "сині кити": у Києві врятували школярку, яка збиралася стрибнути з багатоповерхівки

Дівчинка залишила передсмертну записку. 

У Києві поліцейські врятували 15-річну школярку від самогубства.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції у місті Київ.

Зазначається, що дівчина разом із подругою були учасниками так званих "груп смерті" у соціальних мережах. Учора, 18 лютого, дівчата мали виконати останнє завдання, яке полягало у тому, щоб стрибнути з багатоповерхівки.

Окрім того, школярка залишила передсмертну записку, про яку патрульним повідомила її матір. Також жінка заявила і про зникнення школярки.

"З'ясувалося, що дівчинка за кілька годин до цього вимкнула телефон, видалила свій профіль у соціальній мережі, однак при перевірці ми виявили, що вона була учасником кількох "груп смерті", які пропагують культ насильства і жорстокості, та читала книгу про самогубство", - розповів начальник Головного управління Національної поліції у м. Києві Андрій Крищенко.

Згідно з повідомленням, на пошуки дитини відразу орієнтували всі патрулі, особовий склад територіального управління підняли за тривогою, залучили спецпідрозділ та військовослужбовців Національної гвардії України.

"Зрештою після кількох годин пошуків дівчинку із явними ознаками переохолодження та порізами рук ми знайшли на останньому, 16 поверсі, багатоповерхівки. Неподалік виявили навушники та ще одну записку, у якій вона написала своє останнє бажання", - повідомив начальник сектору ювенальної превенції Шевченківського управління поліції Євгеній Панченко.

Згодом виявилося, що дівчинка разом із подругою були учасниками групи "Синий кит", виконували завдання, які їм казав адміністратор, зокрема наносили собі порізи на руках у вигляді кита, цифр і слова "да" - на нозі.

Смертельні ігри: в Україні з’явились небезпечні інтернет-спільноти самогубців

Смертельні ігри: в Україні з’явились небезпечні інтернет-спільноти самогубців

"Цього вечора вони мали виконати останнє завдання – покінчити життя, стрибнувши із багатоповерхівки або ж шляхом повішання. Разом вони піднялися на верхній поверх, одна зі школярок злякалася і пішла. Саме її спочатку розшукали поліцейські, яким вона розповіла, де може бути її подруга. Однак на місці, де вони розійшлися, втікачки не було. На її пошуки пішло кілька годин – і зрештою дівчинку знайшли, вона була у безпорадному стані і не могла пояснити, для чого це робить" - зазначив Андрій Крищенко.

Дитині відразу викликали "швидку". Зараз із обома дівчатками працюють правоохоронці та поліцейські психологи.

Нагадаємо, що "групи смерті" – це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте, розраховані на підлітків. Починається все з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні "завдання" – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою "гри" є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру. Вперше про "групи смерті" на кшталт спільнот Синий кит, Тихий дом, Разбуди меня в 4:20 заговорили ще у травні минулого року в Росії.

Тоді російське видання Новая Газета опублікувало масштабне розслідування, де був описаний принцип дій таких спільнот. Зазвичай вони об'єднані спільною символікою – це кити. Цей символ обраний невипадково, адже кити – одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег.

Кіберполіція також опублікувала список українських підлітків, які зареєстровані в подібних групах

Повʼязані теми:

Наступна публікація