Слідчий розповів про вбивства по-київськи: людей зухвало вбивають вдень на очах у перехожих

Слідчий розповів про вбивства по-київськи: людей зухвало вбивають вдень на очах у перехожих

2013 рік в Києві може стати менш кривавим порівняно з іншими роками / Фото: Харківська ОДА

Досвідчені сищики не витримують у МВС і йдуть працювати приватними детективами.

Щороку в Києві відбувається понад 100 вбивств і замахів.

За даними Головного управління МВС Києва, за дев'ять місяців цього року було скоєно 64 таких злочини - трохи більше семи в місяць.

Якщо в наступні три місяці така динаміка збережеться, 2013 рік буде відносно безкровним. При цьому зухвалих розправ як і раніше багато, пише журнал "Фокус".

"Це тенденція останніх декількох років: вбивство в денний час, на очах у перехожих, - розповів приватний детектив, керівник агенції "Бюро приватних розслідувань" Денис Клімов. - Якщо відкинути побутовуху, саме такий злочин можна назвати вбивством по-київськи".

Сьогодні приватний розшук, за словами Клімова, дозволяє йому займатися улюбленою справою і отримувати за свій професіоналізм "нормальні гроші".

"Постійні ротації кадрів у МВС призвели до зниження реального розкриття. Це одна з основних причин вуличного свавілля. Щоб оперативник став професіоналом, потрібно кілька років, потрібна спадкоємність, а вчити нікому. Ще одна причина зниження розкриття - перехід на новий Кримінально-процесуальний кодекс, який зв'язав руки оперативникам і завалив паперовою роботою слідчих, - впевнений Клімов. - Дільничний сьогодні займається побутовими проблемами громадян, в оперів руки зв'язані, а патрульні ловлять курців і любителів пити пиво в громадських місцях".

Однак у тому, що не завжди вдається покарати злочинця, винні, на думку адвоката, не тільки міліціонери.

"Байдужість громадян теж провокує злочинність. Хороший детектив майже завжди може розкрити злочин, але довести провину злочинця - не завжди. Робота оперативника і слідчого подібна до роботи журналістів - її якість залежить від того, чи знайдеш ти контакт з людьми і добудеш необхідну інформацію".

У свою чергу, міліціонери впевнені: якби будь-який пересічний громадянин більше говорив, крива розкриття різко пішла б вгору. Старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління МВС Руслан Могильний описує стандартну ситуацію: "Очевидці злочину є, але знайти їх важко. Люди не хочуть ходити в міліцію, суди. Одного разу, щоб знайти свідків, ми шукали "свідків свідків" і за їхніми словами встановили фотороботи очевидців".

Відділ Могильного займався справою "караванського стрільця", який розстріляв трьох охоронців у торговому центрі. "Коли ми проводили слідчі заходи на батьківщині Ярослава Мазурка, в Кам'янці-Бузькій, нам люди прямо говорили, якщо б Мазурок був у нас, ми б його сховали".

Нагадаємо, нещодавно громадянина Росії вбили біля київської багатоповерхівки дуже холоднокровно, зробивши контрольний постріл. Як повідомили місцеві жителі, стрілок не тікав з місця злочину, залишивши там зброю.

Повʼязані теми:

Наступна публікація