СБУ зібрала в себе священиків напередодні входу процесії УПЦ МП до Києва

СБУ зібрала в себе священиків напередодні входу процесії УПЦ МП до Києва

Колони з Почаєва та Святогорська перетнуть межі столиці у вівторок.

Хресний хід УПЦ МП планує увійти до Києва 26 липня. До зустрічі готуються противники процесії та правоохоронці, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

До дня хрещення Русі президент уже доручив посилити заходи безпеки. Пильнуватимуть за порядком 3,5 поліцейських, 1,5 тисячі нацгвардійців та понад 500 оперативників СБУ. Залучать навіть надзвичайників та представників добровольчих батальйонів.

Зараз учасники хресного ходу зупинилися за 30 км від столиці. Їх супроводжують поліція, ОБСЄ та медики. Відпочивають люди просто на узбіччі дороги. Стомлені люди з маленькими дітьми просяться в машину до правоохоронців.

На межі Києва на них уже давно чекають активісти. "Тут питання стоїть не релігійне. Хай вони не брешуть. Тут стоїть питання цілком ідеологічне. Ми перекриваємо просто дорогу. Ми не дамо їм пройти тут", - пояснив представник організації "Білий молот" Владислав Горонін.

До 10 тисяч силовиків охоронятимуть вхід хресної ходи в Київ

До 10 тисяч силовиків охоронятимуть вхід хресної ходи в Київ

Координатор хресного ходу певен, що його люди точно пройдуть до столиці. "Вони мають право нас зустрічати, пікетувати і так далі. Але наше право – пройти. Це наше конституційне право", - пояснив протоієрей Віктор Земляний.

Він стежить за тим, щоби на хресному ході не було антиукраїнської символіки, яку вже помічали в Харкові. "Я відповідальний за те, щоб під час хресного ходу не було ніяких політичних провокацій. Чи то георгіївські стрічки, чи то будь-яка інша символіка заборонена. Ми ‘демо тільки з хрестами, з іконами", - пояснив священик.

У СБУ кажуть, що з радикальними активістами домовилися. Ті обіцяли пустити вірян до Києва. Тим часом духівництво Київського та Московського патріархатів разом радилися з правоохоронцями і домовлялися про безпеку. "Сподіваюся, ми порозуміння знайшли", - прокоментував підсумки наради протоієрей Віктор Іващук із УПЦ МП. "Робимо усе можливе, щоб вирішити", - запевнив речник УПЦ-КП архієпископ Євстратій Зоря. "Відповідальність на собі за хресний хід несуть, в тому числі, організатори. Тому що краще своєї громади, ніж священик, ніхто не знає", - заявив начальник управління СБУ Степан Грищук.

До Дня Хрещення Русі в столиці зустрінуться кількадесят тисяч вірян Київського та Московського патріархатів. Але скільки людей буде насправді – порахувати не можуть і досі. "Заявлена кількість учасників – 30 тисяч. За практикою попередніх років, більше, ніж 15 тисяч, ніколи не було. Найстрашніше – це щоб попередити і не дай Бог не допустити будь-якого терористичного акту", - зізнався Грищук. Допомогти в цьому має поліція. "Буде встановлено більше 30 металошукачів, рамки. Портативні переносні металошукачі будуть використані у працівників поліції, які будуть перевіряти вірян та інших учасників руху", - розповів заступник начальника столичних правоохоронців Віктор Нечитайло.

Тим часом групу вірян зі сходу загальмували активісти в Борисполі. По маршруту прочани мали би зупинитися в місті, проте міська рада напередодні ухвалила рішення, що хресний хід у місто не пустить. "Вони повинні пройти по окружній, не заходячи в місто", - пояснив мер Борисполя Анатолій Федорчук.

Інцидентів уникнути не вдалося. Щойно хода наближається Борисполя – поліція, нацгвардія та добробати роблять для вірян коридор. Із протилежного боку кричать "Ганьба!". Прочани відповідають молитвою. Кілька активістів не приховують емоцій – їх стримує нацгвардія. На ходу летять яйця, пляшки з водою та копійки. Священики прикривають ікони. Попереду в учасників релігійної процесії вхід у Київ і зустріч колон 27 липня на Європейській площі.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація