Під Києвом виготовляли світлошумові гранати, від яких постраждали активісти на Майдані

Під Києвом виготовляли світлошумові гранати, від яких постраждали активісти на Майдані

Під Києвом знайшли місце, де виготовляли світлошумові гранати

За кілька кілометрів від столиці була ціла база для "Терену-7М".

Учора зранку активісти Майдану знайшли токарний цех, у якому виявили свіжовиготовлені корпуси та деталі для збирання світлошумових гранат. Партію готової продукції зі складу вивезли в понеділок. За попередньою інформацією, гранати виготовляли для поставок на територію Криму, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Євромайданівці вирушили невеликою колоною до столярного цеху обхідними шляхами, щоб не було витоку інформації. 

Потім ретельно обшукали токарні цехи і склади, зброї не знайшли, проте отримали креслення і підозрілу частину виробу. Пізніше на складах знайшли і рештки деталей, які йдуть у парі з корпусом. Коли всі деталі знайшлися, то навіть не фахівцям стало зрозуміло, що це - корпус для світлошумової гранати "Терен 7М".

Виготовлення корпусу гранати фактично починалося із сталевої деталі, вона обрізалася за розмірами, звільнялася від нутрощів, так би мовити. Наступним кроком було шліфування та виготовлення різьби. Потім у корпусі робили отвори, решту деталей також виготовляли у цеху. А вже в кабінеті керівника активісти знайшли креслення для виготовлення інших деталей: технічних кульок, картечі тощо.

Світлошумова граната була невід'ємною частиною правоохоронців під час майданівських заворушень. Її завдання - заглушити та засліпити противника. Рівень шуму сягає понад 170 децибел. Мінімальна відстань використання від людини - півтора метра, але снаряд, який у зібраному вигляді важить 700 грамів, кидали людям просто на голови, тому у активістів відривало кінцівки.

 

Активісти припускають, що світлошумові гранати можуть піти на неспокійні зараз регіони. Мовляв, напередодні з цеху вже вивезли ціле авто готовї продукції. Кажуть, що вже відомо куди, тому навідатися туди обіцяють оперативно.

Нагадаємо, що раніше правозахисники переконували, що "Беркут" порушує інструкції при використанні гранат та газу

Кореспондент ТСН Євгеній Агарков

Активісти знайшли цех, на якому виготовляли корпуси для гранат

Активісти знайшли цех, на якому виготовляли корпуси для гранат

Повʼязані теми:

Наступна публікація