Під Києвом показали секретну станцію, що врятувала воду під час катастрофи на ЧАЕС

Під Києвом показали секретну станцію, що врятувала воду під час катастрофи на ЧАЕС

Київводоканал показав секретну помпову станцію

Досі про унікальну помпову станцію знали хіба що жителі сусіднього села.

Київводоканал вперше показав широкому загалу секретну помпову станцію, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Після аварії на Чорнобильській АЕС її нашвидкуруч спорудили під Києвом, щоб качати для столиці не заражену радіацією воду з Дніпра, а чисту – із сусідньої Десни.

Станція "Роса-300" - плавуча. У 1986 році вона не мала аналогів у світі. Вмикається унікальна станція раз на 24 роки.

Водоканал попросив не називати місцини, де знаходиться станція, бо хтозна, що спаде на думку терористам. Про помпову станцію до сьогодні знали хіба що жителі сусіднього села.

На баржу веде хиткий місточок. А там вже працює механізм, який випомповує воду із затоки - 300 тис. кубометрів на добу.

Дванадцятеро робітників уже 27 років тримають обладнання в готовності. Увімкнення стаються лише тренувальні. Але за потреби – напоїти столицю можна за кілька годин.

"Від чотирьох-шести-восьми годин треба. Тут можна все швидше включити. Але треба промити водоводи – це все час уходить", - пояснив директор Дніпровської водопровідної станції Анатолій Фурса.

Коли вибухнув Чорнобиль, головний інженер Віталій Купичевский постачав матеріали на будівництво станції. У воді Дніпра був йод. Партія дала завдання – качати чисту воду з іншої річки - Десни. Трохи погарячкували, каже головний інженер. Йод розчинився швидко і вже не був таким страшним.

"Рішення, коли приймалося, воно дійсно було і на емоціях. Щоб швидше, щоб краще, щоб ніхто не відчув загрози для життя", - зазначив Купичевский.

Утім, плавуча станція таки знадобилася. Після Чорнобиля її вмикали один раз. 2010 року, коли на Київському водосховищі під кригою задихнулася риба, вода настільки смерділа, що треба було знову подавати воду з Десни, щоб третині Києва – мільйону людей - було, що пити.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко.

Київводоканал уперше показав секретну помпову станцію

Київводоканал уперше показав секретну помпову станцію

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація