Під час сутичок у Києві медики рятували людей чим могли, а з підлоги не встигали змивати кров

Під час сутичок у Києві медики рятували людей чим могли, а з підлоги не встигали змивати кров

Медики різали простирадла на шматки та зупиняли кров

Лікарі і вся система надання невідкладної допомоги працювала на межі можливого.

За три дні кривавого протистояння у центрі Києва через руки лікарів пройшли понад шістсот поранених. Польові лікарі кажуть про півтори тисячі покалічених, - йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

У день найзапекліших боїв хол готелю "Україна" перетворився на польовий шпиталь. Двері тут слугували ношами, а із підлоги не встигали змивати кров. Перших поранених лікарі-волонтери рятували підручними засобами. За 40 хвилин до готелю під кулями принесли крапельниці і медикаменти.

У лікарнях був страшний конвеєр. Людей оперували на столах і на ліжках. Активістів з легшими пораненнями бинтували і відправляли додому. Приїжджих забирали до себе кияни. У палатах бракувало місць. Але і нині є волонтери, котрі готові доглядати хворих навіть в коридорі.

Люди спустошили аптеки. За кілька годин в усіх лікарнях зʼявилися склади медикаментів, гори продуктів, одягу, білизни.

Ще один шпиталь обладнали в Михайлівському соборі. Тут створили повноцінний хірургічний центр. Операційна знадобилася навіть тоді, коли оголосили офіційне перемирʼя.

Під час кривавих сутичок поранили і 21-річного волонтера-медика Лесю Журавську. Дорогою до лікарні дівчина встигла написати у твітері: "Я вмираю". Це послання розірвало тисячі сердець. Проте сталося диво: дівчина, яка встигла попрощатися з рідними в Інтернеті, знайшлася наступного дня в одній з лікарень. Леся каже, що не тямилася від травматичного шоку. Тому у "швидкій" витягла мобільний і написала про свою смерть.

Для тих, хто повернувся неушкодженим з поля бою, найстрашніше вже позаду. Але півтисячі людей ще продовжуватимуть війну за здоровʼя. Про готовність прийняти в себе постраждалих заявило кілька європейських країн. Київські медзаклади забезпечені ліками під завʼязку. У польових госпіталях міркують куди передати незліченні медикаменти.

 

Втім, лишаться рани, які не загояться ніколи: відірвані кінцівки, поламані хребти, вибиті очі. Люди з такими каліцтвами потребуватимуть допомоги все життя.

Нагадаємо, що кияни масово пропонують свою допомогу медикам у Михайлівському соборі

Кореспондент ТСН Ольга Кашпор.

Медики без знеболюючого оперували поранених

Медики без знеболюючого оперували поранених

Повʼязані теми:

Наступна публікація