Паркінг біля Михайлівського собору. Активіст пояснила, навіщо влада затіяла скандальне будівництво

Паркінг біля Михайлівського собору. Активіст пояснила, навіщо влада затіяла скандальне будівництво

Михайлівська площа / Фото: УНІАН

Вона переконана, що парковку під Михайлівською площею будують, щоб продати землю.

Столична влада обдурює депутатів і киян у питанні будівництва підземного чотирирівневого паркінгу під Михайлівською площею: активісти попереджають про можливість відмивання бюджетних коштів й продаж землі.

Про це у колонці на "Українській правді" написала координатор створення Скверу Небесної сотні, керівник ГО Місто-сад Євгенія Кулеба.

Вона зазначила, що підготовка розпорядження щодо будівництва паркінгу триває ще з лютого.

"У самому розпорядженні є кілька шокуючих фактів. 1. На будівництво планується виділити 2,3 мільярда гривень виключно з бюджетних коштів. 2. Проект не потребує громадського обговорення (так, ви знову все правильно прочитали – НЕ потребує, але гроші на обговорення виділяються)", - зазначила Кулеба.  

За словами активістки, депутатів Київради тримають за дурнів, пропонуючи виділити гроші на обговорення проекту рішення, яке виконавча влада вже ухвалила. А самих мешканців столиці тримають за дурнів, розповідаючи, що планують вести з ними переговори й робити дослідження.

Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Розпорядження щодо парковки, стверджує Кулеба, активно погоджують в кабінетах без аналізу транспортних проблем і створення транспортної моделі, транспортних розрахунків й пошуку альтернатив.

Кулеба наголосила, що в ідеї паркінгу на історичному схилі немає "жодного вивченого і доведеного підґрунтя", але процес підготовки до будівництва йде дуже інтенсивно.

"Під розпорядженням наразі не вистачає лише декількох підписів високопосадовців", - додала активістка.

Кулеба також припустила, що це робиться заради відмивання коштів і продажу землі.

"Будівництво – давно відома чиновникам схема відмивання коштів, а Михайлівська площа – одна з небагатьох ділянок, яка досі знаходяться в комунальній власності", - написала Кулеба, нагадавши, що у міському кадастрі був зафіксований намір приватизації Михайлівської площі.

Фото: Українська правда

"Тепер можемо змоделювати розвиток ситуації: за рахунок киян починається масштабне будівництво, на якому розкрадаються мільйони. Гроші закінчуються, влада розводить руками, бідкається на черговий довгобуд – о, диво! – на сцену виходить добрий інвестор, який погоджується врятувати місто, вкласти кошти за умови викупу ділянки. Непогана нагода прикупити серце Києва. А щоб мати прибуток, інвестор, як варіант, робить замість частини паркінгу торговельний центр", - припустила Кулеба.

Вона також наголосила, що багаторівневій паркінг, який, за інформацією археологів сягне 18-метрової глибини, системно вплине на напрямки ґрунтових вод, які й без цього поступово руйнують Софію Київську, Андріївську церкву, Михайлівський собор, історичну забудову на Старокиївській горі, створить транспортні колапси на вулицях Михайлівській, Десятинній та Великій Житомирський.

"Будівництво паркінгу загрожує виключенням "Софії Київської" з охоронної зони ЮНЕСКО і в цілому є неможливим без висновку ЮНЕСКО", -  зауважила активістка.

Нагадаємо, 14 квітня депутати Київради підтримали виділення з бюджету міста 100 тисяч гривень на проектні роботи з будівництва підземного паркінгу під Михайлівською площею в буферній зоні Софії Київської.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація