Небезпечними харчами торгують і на стихійних ринках.
На ярмарках і стихійних ринках люди купували зіпсовані продукти та отруйне молоко. За останні два тижні, центр захисту прав споживачів отримав більше 70-ти скарг по Києву. Фахівці пояснюють, мясо, молочні продукти та риба мають продаватися з холодильника, і обов'язково мати відповідні документи від санстанції.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
За санітарними нормами, м'ясо може продаватися на відкритому просторі, лише коли на вулиці до +6-ти градусів Цельсія. Якщо температура вища - тим паче зараз, у спеку - такі харчі, продавці обов'язково мають класти у холодильник.
До того ж, на вулиці нині купа мух. Коли м'ясо відкрите, для них немає жодних перешкод. Мухи відкладають яйця. Це зараження - кишкові палички, бактерії.
Печатка санстанції, що підтверджує перевірку м'яса, має бути на кожному шматочку.
Така ж ситуація з рибою. В багатьох місцях її продають без холодильника. Повністю відкритою для мух. Продавчиня накладає рибу без рукавичок. Потім цими ж руками бере копійки.
Виправдовується тим, що в рукавичках незручно, адже риба мокра.
"От вам проблема сільськогосподарська ярмарка. Якщо адміністрація запрошує, адміністрація повинна заключити якийсь договір з ветеринарною службою , яка повинна вранці прийти, перевірити продукцію мясну, молочну. рибну, видати довідки, видати холодильники", - відзначає перший заступник керівника Київського міського і обласного центру захисту прав споживачів та безпеки продукції Роксолана Цірук.
Ще одна категорія у групі ризику - молочні продукти. Деякі продав чині продають її без документів, що підтверджують якість та безпеку продукції.
Нагадаємо, у червні, через спеку КМДА забороняла традиційні сільськогосподарські ярмарки.
Кореспондент ТСН Тетяна Лазарчук