На Київщині ділкам загрожує мізерний штраф за тонни незаконно добутого піску та знищену екологію

На Київщині ділкам загрожує мізерний штраф за тонни незаконно добутого піску та знищену екологію

Земснаряд намиває 150 тонн піску за годину

Піщаний бізнес - один із найкорумпованіших в Україні. 

Пісок незаконно намивають біля селища Ходосівка, що на межі Києво-Святошинського та Голосіївського районів. Нині правоохоронці намагаються впіймати за руку осіб, причетних до розкрадання піску, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Серце напівлегального бізнесу міститься поруч із Конча–Заспою. Саме туди звозять незаконно добутий пісок. Пісок добувають переважно заробітчани. Тіньова схема намивання піску налАгоджена тут три роки. Робітники працюють від смерканку до світанку. Спочатку спеціальні люди перевіряють, чи немає на ділянці зайвих свідків. Потім заводять техніку.

Нічних спритників екологи зараховують до найнебезпечнішої категорії свавільників. Вони здатні прибрати з дороги всіх, хто спробує перекрити їм пісок, і ні за що не відповідають.

Піщаний бізнес – один із найкорумпованіших. За місяць земснаряд намиває мільйони гривень: приблизно 150 тонн піску за годину, від п'ятдесяти гривень за тонну. Оголошення про продаж можна зустріти вже в місцевих околицях.

Від такої діяльності на ранок у Голосіївському заповіднику - сотні знищених дерев. Найбільше постраждала екологічна вільха. Навести лад узялись у районній прокуратурі. А тим часом, варварськими методами ділки можуть знищити родючі ґрунти заповідного фонду. Уже спостерігається підсихання частини молодих дерев.

Крім того, із парком межує історична пам'ятка. Речі 11 століття, знайдені в місці, де зараз намивають пісок. Археолог Ігор Готун кілька разів звертався до міліції, щоб розкрити оборудку та щоразу отримував лише подяку за пильність.

Максимум, що загрожує ділкам – 3 роки ув'язнення, але найпевніше – це мізерний штраф, непорівняний із надприбутками.

Нагадаємо, що Азовське море може атакувати село на узбережжі, бо невідомі ледве не вкрали пісок із пляжу

Кореспондент ТСН Наталя Набокова.

Поплічники Януковича незаконно намивають пісок у Ходосіївці

Поплічники Януковича незаконно намивають пісок у Ходосіївці

Повʼязані теми:

Наступна публікація