На Хрещатику загазованість повітря "збила з пантелику" каштани і вони зацвіли

На Хрещатику загазованість повітря "збила з пантелику" каштани і вони зацвіли

Дерева, які викинули "свічкм" зараз, не будуть квітнути навесні

Столиця відзначилася не жахливими зливами та підтопленими будинками, а весняною казкою.

На Хрещатику знову розквітли каштани, поодинокі свічки "запалали" на горезвісних юних італійських деревцях, які висадили цієї весни, — йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Проте кияни дивляться під ноги, щоб не вступити в калюжу і не помічають, що над їхніми головами буяє весна. Поки "дорослі" дерева скидають жовте вбрання, то юні через одне - "запалюють" свічки.

На Хрещатику знову розцвіли каштани

На Хрещатику знову розцвіли каштани

Щоправда, дехто із гостей столиці й не здогадується, що каштани восени квітнути не мають. Певні, що квіти - це норма.

Осіннє цвітіння каштанів – це явище і справді не рідкісне, згоджуються науковці. Але нормою його ніяк не назвати. Свічки "запалюються" зовсім не від хорошого життя. Згадати хоча б минулий рік: тоді через раптову зміну температур та вологості дерева порозквітали у Херсоні, Черкасах та Маріуполі.

Столичні каштани цьогоріч теж забуяли не вперше. Дерева розквітали і восени 2008, і у 2011.

Причина київської квітучої казки – це надмірна загазованість і висока температура вздовж дороги на Хрещатику. Це, так би мовити, збиває дерева з пантелику, каштани нерідко пропускають весну, або ж зустрічають її раніше. З часом, пояснюють екологи, це виснажує дерево. А без спеціального догляду воно може навіть загинути. Хоча кияни мріють, щоб казка про переплутані пори року і квітучі каштани закінчилась щасливо.

Однак, у житті реальному, розводять руками екологи, ці дерева, найімовірніше, уже не зацвітуть навесні. Адже свою весну пережили авансом. Тож не змарнуйте нагоди побачити столичну дивовижу. Адже, доки переносити людину в часі не навчилися науковці та машини – це на кілька хвилин може зробити природа.

Нагадаємо, що навесні на Хрещатику каштани-"самозванці" виявились не італійськими, а звичайними кінськими

Кореспонденти ТСН Олександр Романюк, Максим Шинкаренко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація