На Бессарабці продають несправжню ікру і шукають "багатих лохів"

На Бессарабці продають несправжню ікру і шукають "багатих лохів"

Ікру на Бессарабці роблять з білкових пластівців / Фото: ТСН.ua

Програма "Гроші" з'ясувала, хто скуповується на Бессарабському ринку і скільки грошей ладен залишити на VIP-ринку Києва.

Як дурять на найвідомішому ринку країни - відомо лише одиницям. Програма "Гроші" вирішила дізнатися, які секрети крамарі ніколи не винесуть за межі своїх прилавків.

Як живеться на VIP-базарі, наш журналіст ходив перевіряти на власному досвіді - влаштувалась продавчинею фруктів. Мовляв, плоди із власних теплички і саду. У лабораторії нас одразу викривають, мовляв, які там теплички, у всіх тут одна технологія – усі купляють фрукти на оптовому базарі.

Контролери дають нам місце навіть без хабара, безкоштовна порада у подарунок.

"Сюди до нас простий народ не ходить, а ходять крутяки, депутати, дипломати, журналісти, артисти  і вся така знать. Але вони собі облюбовують продавця. От продукція ваша сподобалась. Ви їм привозите того-сього, треба відповідати якості. Це перш за все", - порадили нам.

За товаром ми їздили на оптовий ринок на Троєщині. Зазвичай саме тут продавці Бессарабки закуповують дешевий товар, щоб потім перепродати його заможним клієнтам втричі дорожче.

Після того, як закупили фрукти, відправили їх на експертизу, яка тривала не більше однієї хвилини.

Сплачувати довелося і за оренду. Метр квадратний на фруктах або овочах в день коштує 50 грн, за метр під сухофрукти – 200 грн, на м'ясі - 300 грн та квітах - 700 грн. Найдорожче коштуватиме торгівля рибою і ікрою - до тисячі гривень.

Нам видали талон на торгівлю і без жодних медкнижок випустили у торговий зал. Бізнес має бути прибутковим, тож ціни правлю утричі більше від закупівельних. 

Продавали яблука дешево - за 30 гривень, ківі коштували 35, корінь імбиру лише 45, виноград - 30, грейпфрут - 40, капуста броколі - 50 і перець усього за 30 гривень. Майже задарма.

Щоб не забути свої захмарні розцінки, ми виставили цінники, та досвідчені колеги переконували, що без них дурити легше.

"Якщо бувають такі багаті люди, вони ціни не питають. Їм можна продавати по чому завгодно. На 50 грн дорожче, на 40 грн дорожче. Треба вивчати покупців... Лохів, треба знайти лохів", - поділилися продавчині.

Продавці хизуються відомими клієнтами. Та обережно, щоб конкуренти не перехопили.

"Ось "ВІА Гра", ось ця, новенька, Єва. Потап часто приходить за квітами. Настя була всього лише 2 рази. Бувають такі клієнти, й на чай лишають по $ 100-200", - діляться продавці.

Та кажуть, головне тут знайти до кожного правильний підхід. Знаходимо слабке місце і видурюємо гроші. Головне робити це лагідно, щоб клієнт прийшов знову.

"Вєра Брежнєва буває постійно. Їй можна лапшу на вуха вішати, вона піддається. Що тільки не сунь, вона буде брати. Вона якось навіть на чай лишила 50 євро", - розповів продавець.

Та заробиш не на всіх. Сусідка каже, інколи трапляються настільки жадібні клієнти, що примудряються торгуватися навіть за копійки.             

З такими тут не панькаються, мстять непомітно: хто у їжу непомітно плюне, а хто просто ложку оближе.

Від жадібних клієнтів тут ні прибутку, ні  допомоги. А вирішувати проблеми доводиться часто. Бо ж ринок працює напівлегально.

Нам розповіли, що про перевірки завжди попереджають заможні покупці. За це просять свою частку або ж просто щось купують з солідною знижкою. Спершу перевіряють рибу та ікру. Бо ж на Бессарабці торгують чорним золотом. Мовляв товар фарбують тут же у базарному підвалі. Тут же і пакують.

Ексклюзивний секрет тільки для глядачів програми "Гроші" - усе, що позначено фірмовою емблемою - підробка. Справжня попадається лише у спеціальних залізних банках. 150 грамів за 5 тис. грн.

Ми перевірили, наскільки якісною контрабандою годують депутатів на Бессарабці. Купили кілька видів "бессарабської" ікри і відвезли у лабораторію. Спеціаліст запевнив, дізнатися чи ікра справжня - легко, варто лише кинути декілька ікринок у окріп. Зі справжньою нічого не станеться, а от підробка проявиться одразу.

"Миттєво пішла піна. Якийсь осад. Це білкові пластівці з тієї гидоти, з якої була зроблена ця фальсифікована ікра. Робиться з чого хочете, тільки не з риби", - зауважив експерт і зробив однозначний висновок, що ту ікру, яку ми йому принесли, краще викинути і не ризикувати власним здоров'ям.

На Бесарабці продають несправжню ікру і шукають "багатих лохів"

На Бесарабці продають несправжню ікру і шукають "багатих лохів"

Повʼязані теми:

Наступна публікація