Київські депутати "переборщили" і наказали закривати всі кіоски в столиці після 22:00

Київські депутати "переборщили" і наказали закривати всі кіоски в столиці після 22:00

Комунальники прибирають черговий незаконно встановлений кіоск у Києві / Фото: thehobbit.com

Через два місяці в столиці почнуть масово зносити МАФи.

У Києві почала діяти заборона на нічну роботу абсолютно всіх кіосків у столиці.

Відповідне рішення прийняли депутати Київради ще 4 вересня, а діяти воно почало із 24-го. У документі чітко прописано, що "тимчасові споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві продають товари (надають послуги) з 8-ї години до 22-ї години у будні дні та з 8-ї години до 23-ї години у вихідні та святкові дні".

Розробники документа пояснили, що хотіли заборонити в нічні години продаж у МАФах (кіосках) лише алкоголю та цигарок, але "промазали" і "переборщили".

Водночас цим же рішенням передбачено, що через два місяці в Києві почнуть масово зносити МАФи, а на встановлення нових кіосків наклали мораторій. Про це пише "Сегодня". За словами першого заступника глави КМДА Ігоря Ніконова, власникам кіосків дадуть якийсь час на адаптацію і перехід на інший режим роботи, але кіоскери вважають, що цей пункт пролобійований великими торговельними мережами, а введення режиму роботи призведе до хабарництва.

Депутати також вирішили "відсунути" кіоски від шкіл і дитячих садків на 100 метрів, а якщо в МАФах продають алкоголь і сигарети – то і на всі 200 метрів. Вільна від кіосків зона в 20 метрів діятиме біля зупинок (в обидва боки тротуару), на перехрестях, біля пам'ятників та підземних переходів. Не ближче ніж за 50 метрів відтепер можна ставити МАФ біля держустанов і лікарень. Власників також зобов'язали встановити біля свого кіоску мінімум дві урни, облагородити зовнішній вигляд торгового місця і прокласти до нього доріжку 1,5-метрової ширини – якщо він розташований далі, ніж за два метри від тротуару.

Крім того, площа кіоска не повинна бути більшою за 19 кв. м. Норма, що діяла до цього, - 30 "квадратів".

"Влада пояснює, що введення режимної роботи направлене на обмеження продажу алкоголю і сигарет вночі. Але це порушення конкуренції! Якщо забороняти, то не тільки в МАФах, а й великих магазинах", – вважає глава Асоціації представників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

Не влаштовує підприємців і обмеження по відстані.

"Театральна каса – теж МАФ. А з правил виходить, що вона не зможе стояти ближче, ніж на 50 метрів до театру. Туалети і інформбюро – теж тимчасові споруди. Так що, прибрати їх з усього Хрещатика?"- обурюється підприємець.

Влада запевняє, що туалети та кіоски з пресою ніхто не чіпатиме.

"Ми вже підготували правки і розшифровку цієї норми. Приміром, для преси або туалетів ці обмеження безглузді", – запевнив заступник головного архітектора Києва Андрій Вавриш.

Власники ж МАФів не задоволені таким рішенням і будуть звертатися до Антимонопольного комітету та в суд. Підприємці також вирішили провести громадські слухання в районах.

У КМДА обіцяють, що порушників "комендантської години" для кіосків серйозно каратимуть.

"Якщо кіоски будуть працювати поза встановлений час, то будемо їх позбавляти ліцензій", – заявив заступник голови КМДА Ігор Ніконов.

Нагадаємо, незаконні кіоски почали зносити в Києві ще на початку літа.

Чому столичні міліціонери не помічають злочинців на вулиці

Чому столичні міліціонери не помічають злочинців на вулиці

Повʼязані теми:

Наступна публікація