Народне свято відзначається в музеї звичаїв і побуту в Пирогові.
У Києві гуляють Масляну – останній тиждень перед Великим постом. Давнє українське свято в столиці святкують у музеї просто неба в Пирогові, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Там улаштували народні співи та ярмарки. На свіжому повітрі пропонували вдосталь вареників та інших страв.
Етнографи кажуть, що традиційно українці в ці святкові дні готували вареники з сиром. А вже з понеділка починали постити аж до Великодня.
"Млинці з'явилися десь в середині ХХ століття. І то, ближче в тих регіонах, які сусідствували з Росією. Ці славнозвісні "бліни" для українців не були традиційною стравою. Головна завжди традиційна страва була на Масницю – це вареники з сиром. Зі сметаною. В маслі", - розповіла етнограф Людмила Главацька.
Цьогоріч у Росії офіційно заборонили на Масляну роздавати млинці лопатами. Аби уникнути минулорічного казусу, чиновникам підготували спеціальну пам'ятку.