Киянам утричі збільшили строк погашення комунальних боргів

Киянам утричі збільшили строк погашення комунальних боргів

Фото: Сегодня

Комунальники готові на все, аби тільки люди хоча б щось сплачували регулярно.

Столичним боржникам з комунальних послуг майже втричі збільшили термін виплати заборгованості. Замість 24 місяців на це тепер відводиться аж 60, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Також до 1 липня подовжили термін подачі заяви на реструктуризацію боргу. Саме програма оплати частинами, запевняють комунальники, дозволить їм підготуватися до зими, а споживачам – не втратити своє майно.

У центрах комунального сервісу нині помітні черги. Одні оформляють субсидії, інші хочуть на частини розбити несплачене.

Світлана Черненко цього місяця оформила 90 договорів з реструктуризації. Найбільша заборгованість у Києві, яку хочуть виплатити частками – 92 тисячі гривень.

Такі борги пенсіонерів лякають, але найуразливіший прошарок населення зазвичай комуналку сплачує вчасно. Накопичують або ті, хто хворів, або ті, хто виїздив за кордон на тривалий час.

Столичним боржникам з комунальних послуг майже втричі збільшили термін виплати заборгованості

Столичним боржникам з комунальних послуг майже втричі збільшили термін  виплати заборгованості

Загалом кияни постачальникам послуг заборгували 59 мільйонів гривень. Це власники 170 тисяч квартир. Поки що платити частками забажав лише 1% боржників.

Звернутися з проханням про виплату боргу частинами можна в будь-який момент. Однак якщо укладений договір не виконується протягом трьох місяців – його розривають і передають справу до суду.

Прецедентів з продажу квартир за комунальні борги в Києві ще не було. А от помешкання у центрі Луцька вже пішло з молотка. Власник двокімнатної неприватизованої квартири втратив житло через 50-тисячний борг. Луцькі урядники кажуть, що пропонували йому реструктуризацію, але той не погодився. На черзі в Луцьку ще п'ять подібних квартир.

"Ми не прихильники, щоб ці квартири продавати. Ми все робимо для того, щоби люди борги гасили та залишалися у своїх квартирах. Однак люди не розуміють і думають, що з ними граються", - каже заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв.

Саме через несплату за послуги навесні весь Луцьк протягом місяця був без гарячої води. Через 10% боржників постраждало все місто.

Постачальники тепла та гарячої води поки що не лякають киян масовими відключеннями від послуг, але постійно натякають, що майбутня зима може бути складною. Мовляв, саме від сплати комуналки і залежить ремонт тепломереж влітку.

Фонтани гарячої води з дірявих труб – це наслідок браку коштів, виправдовуються комунальники. За таких боргів, скаржаться вони, не до інвестицій. Заборгованість перед "Нафтогазом" перевищує 600 млн гривень, а це означає, що постачальник має право зупинити поставки газу.

У Києві, щоб якось знизити комунальний вантаж на збідніле населення, до кінця року обіцяють поставити на кожен будинок лічильники тепла. А також міська влада пропонує позики на утеплення будинків.

А минулого тижня міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко заявив про те, що Кабмін планує запустити нову програму, яка допоможе платникам за комуналку отримати компенсацію на енергоефективність.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація