Киянам продають воду з іонами срібла та "весняним смаком", у якій дохнуть рибки

Киянам продають воду з іонами срібла та "весняним смаком", у якій дохнуть рибки

У воді з-під крана рибки гинуть за 25 хвилин

Науковці запевняють, що ніякий фільтр не зробить воду кращою, ніж вона була.

Керівництво Київводоканалу запевняє, що охоче п'є воду з-під крана, йдеться у сюжеті ТСН. 19:30.

Однак те, що не гидують пити начальники, у столиці активно доочищують і перепродають. Так, у спеціальних пунктах оброблену озоном воду продають за 40 коп., воду з іонами срібла - за 45 коп. В інших кіосках літр води коштує вже 60 коп., але не простої, а "з весняним смаком".

Напередодні Всесвітнього дня води ТСН вирішила перевірити якість життєдайної рідини з-під крана та "на розлив".

Науковий співробітник Інституту хімії води запускає у банку піддослідних рибок. Що довше вони житимуть - то краща вода. Таку перевірку людина може робити і вдома.

Виявилося, що у воді з-під крана, яку п'ють чиновники водоканалу, рибки здохли протягом 25 хвилин. А у доочищеній воді "на розлив" догори дригом поспливали майже за добу.

"Вода зовсім не придатна для пиття", - такий був вердикт в Інституті хімії води.

Науковці інституту рекомендують пити воду з бювету і в перший же день, коли набрали, та не витрачатися на дорогі фільтри.

"Я не зустрічав жодного фільтра – зарубіжного та вітчизняного, - де б після фільтру була вода краща, аніж на початку", - запевнив директор інституту колоїдної хімії та хімії води.

Найкращим знезаражуванням науковці називають звичайний процес кип'ятіння.

Проте водопровідну воду досі знезаражують хлором. На столичній водопровідній станції кількадесят тонн хлору зберігається у великих цистернах. Якщо у разі аварійної ситуації хлор розіллється, першими він отруїть жителів Троєщини. У радіус небезпеки потрапляють також Верховна Рада і Кабінет міністрів.

Щоб ліквідувати ймовірну загрозу, чиновники водоканалу просять грошей. На переобладнання для очищення води сіллю необхідно 211-220 млн грн. Однак у такому випадку процес стане безпечним, а якість води не зміниться.
 
Кореспонденти ТСН Інна Боднар, Неллі Ковальська.

ТСН з'ясувала, яку воду краще пити, щоб довше жити

ТСН з'ясувала, яку воду краще пити, щоб довше жити

Повʼязані теми:

Наступна публікація