Киянам порадили наймати охоронців для лічильників тепла в будинках

Киянам порадили наймати охоронців для лічильників тепла в будинках

Фото: УНІАН

Приватні охоронні структури готові скласти конкуренції протегованій владою поліції.

Київська влада пропонує вирішувати проблему масових крадіжок лічильників теплоенергії за допомогою охорони. Але її послуги потрібно буде оплачувати додатково, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Мешканці багатоповерхівок, які пристали на таку пораду, сплачують близько 5 грн на місяць з квартири. В таку суму обходиться сигналізація. У деяких будинках, де лічильники начебто поцупили кілька місяців тому, вони загадково повертаються на місце, причому очевидці кажуть, що встановлюють їх люди в уніформі "Київенерго". Точної статистики крадіжок лічильників по Києву не надають ні комунальники, ні поліція. А заступник мера Петро Пантелеєв переконує, що проблема масова і обходиться бюджету міста в мільйони гривень.

У Києві злодії масово крадуть лічильники

У Києві злодії масово крадуть лічильники

Киянам віце-мер радить користуватися послугами державної охорони. "Відносно якихось ризиків, ми одразу для себе вирішили – не зв'язуватися з комерційними організаціями в плані охорони. Є державна структура, поліція охорони – єдина, хто може дати таку гарантію і надавати таку послугу", - заявив він. Однак така рекомендація не припала до смаку експертам, які вважають її відголоском радянщини – коли все державне вважалося кращим за приватне. За законом, наголошують і самі приватні охоронці, преференцій учасникам ринку з огляду на форму власності бути не повинно. Поліція охорони справді має найбільшу кількість нарядів реагувань та більше повноважень при затриманні злочинця, але ліцензовані приватні охоронці теж швидко реагують, але вони значно дешевші – вдвічі. А обирати мають самі власники будинків, а не мерія.

Як уже повідомлялося, нині в Україні тепловими лічильниками обладнані 61% багатоквартирних будинків. До кінця року мають встановити ще в 27% – загальна цифра має сягнути 88%. На це сподівається Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Регулятор нарікає, що окремі органи місцевого самоврядування не переймаються питаннями захисту прав споживачів та не впливають на теплопостачальні підприємства, які й повинні встановлювати лічильники.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація