Киян зобов'язали повідомляти про мітинги за 10 днів

Киян зобов'язали повідомляти про мітинги за 10 днів

Київрада хоче знати про всі мітинги за 10 днів

Київрада встановила строки подання повідомлень про проведення акцій.

Вищий адміністративний суд України зобов'язав киян подавати повідомлення про проведення заходів за 10 днів, пише УНІАН.

Суд відзначив, що "Визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань, їх масовості, місця, часу проведення тощо є предметом законодавчого врегулювання".

Та оскільки такого законодавства не існує, то міська рада може самостійно встановлювати строки подання повідомлення. Зокрема Київська міська рада встановила строк 10 днів. І суд вважає такий строк адекватним.

Можна розуміти, що своєю ухвалою ВАСУ дозволяє міськрадам самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій. Ухвала оскарженню не підлягає.

Координатор партнерства "За свободу мирних мирних зібрань" Максим Лациба переконаний, що ця ухвала суду може стати дуже небезпечною для активістів у всіх областях України. Адже тепер місцева влада може визначити строк і 10 і 15 і 20 днів для подання повідомлення. І відповідно до ухвали ВАСУ це буде законно, аж доки не буде прийнятий Закон, що регулюватиме ці питання.

"Наше партнерство наполягає на прийнятті ліберального закону, який відповідатиме європейським стандартам. В проекті закону, який ми пропонуємо, строк подання повідомлення повинен бути не більше 48 годин. І звісно передбачені стихійні мирні збори", - зазначив Лациба.

Нагадаємо, вчора, 18 лютого, активісти провели акцію під стінами Укравтодору через вкрай небезпечну ситуацію на дорогах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація