Кілька чиновників втратили посади через журналістський експеримент зі стихійною торгівлею

Кілька чиновників втратили посади через журналістський експеримент зі стихійною торгівлею

Журналісти вільно торгували кілька днів у центрі Києва

Знімальна група ТСН провела приховане розслідування у сфері нелегальної комерції.

Попри офіційну заборону стихійної торгівлі в Києві та проголошену боротьбу з нею, журналісти упродовж кількох днів продавали дитячі іграшки просто на вулиці без жодних дозвільних документів. Заразом знімальна група зібрала докази корупції серед міліціонерів та чиновників управління благоустрою, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Лише перша спроба встановити ятку на Оболонській набережній завершилася невдало. Правоохоронці підійшли, щойно на новій торговій точці почали викладати крам для продажу. Міліціонери відверто повідомили, що торгувати дозволять лише в тому разі, якщо одержать сигнал від безпосереднього керівництва. Без телефонного попередження "згори" торгівлі не буде.

"Мені мої командири мають подзвонить і сказать: такі-то такі мусять стояти", - повідомив один із правоохоронців.

Намет біля зоопарку вже ніхто не чіпав. Ніхто з покупців не запитав ні дозволу на торгівлю, ані сертифікату якості. Міліція намету жодної уваги не приділила. Єдиний, кого зацікавила журналістська торгівля – один із продавців-конкурентів.

"Тут на проспекті ні в кого немає документів. Усі працюють без документів. Тут і благоустрій, і райвідділ, і дільничні. Вони намагаються мало ганяти, бо знають, що ми заробляємо і тим, і тим", - пояснив продавець-нелегал.

За його словами, на хабарі за день іде 150 грн. І жодна інспекція від благоустрою не закінчилися демонтажем його ятки – чиновники лише розмовляли з власницею бізнесу та йшли геть.

Той-таки конкурент попередив журналістів, що наступного дня їм не варто приходити на це місце. Бо воно вже "забите" за нелегальним торгівцем, який саме має працювати в той день. А за його "бізнес" відповідають люди з Шевченківського райвідділу міліції та міського благоустрою.

Відтак наступного дня журналісти стали ще ближче до центру – біля цирку. Однак результат той самий: за 5 годин торгів патрульна служба лише раз проїхала повз. Від благоустрою – ні слуху, ні духу.

Після завершення експерименту журналісти подарували решту непроданих іграшок дітям з інтернату, а самі з відзнятими матеріалами подалися до Київської міської державної адміністрації. Там саме зібралася нарада з тих, хто відповідає за ліквідацію незаконної торгівлі в столиці.

Начальник благоустрою з почуттям виконаного обов'язку відрапортував про знесення його структурою 73 малих архітектурних форм. Ще понад 1,5 тис. об'єктів, повідомив чиновник, ліквідовані силами районних адміністрацій міста.

Голова КМДА Олександр Попов, переглянувши надане журналістами відео, вирішив пришвидшити темпи ліквідації наметів. Факт хабарництва серед своїх підлеглих він визнав публічно.

"Що для цього потрібно? Когось нагородити, розстріляти, повісити – які кардинальні заходи треба прийняти?", - спитав він.

Але до радикальних рішень справа не дійшла. Лише звільнили керівників благоустрою 3-х районів. Кілька заступників отримали догани і попередження. Жоден міліціонер за результатами засідання не постраждав.

Кореспондент ТСН Ольга Василевська

Стихійна торгівля в Києві: як можна обійти закон

Стихійна торгівля в Києві: як можна обійти закон

Повʼязані теми:

Наступна публікація