Експерти назвали рішення суду щодо Київради "фіаско" опозиції"

Експерти назвали рішення суду щодо Київради "фіаско" опозиції"

Бійка під Київрадою 19 серпня / Фото: УНІАН

Спроби оскаржити легітимність Київради з самого початку не мали судової перспективи, заявив політолог.

Політолог Кость Бондаренко назвав рішення судів щодо легітимності Київради "фіаско опозиції в столиці". У той же час, на його думку, самі спроби опозиції оскаржити у судовому порядку легітимність роботи Київради та прийнятих нею рішень - політичні ігри.

"Ці спроби спочатку не мають судової перспективи, оскільки законодавство дає однозначне визначення терміну повноважень діючого складу Київради. До проведення нових виборів і обрання нового скликання Київради депутати не тільки мають право, але й зобов'язані працювати і приймати рішення. Тому всі спроби оскаржити легітимність Київради, процедурні причіпки - це гра на публіку, спроби привернути увагу", - зазначив Кость Бондаренко.

"Інше питання, наскільки вдалими такі ігри для самої опозиції. Оскаржити засідання Київради, на якому були прийняті соціальні рішення, - велика помилка опозиції. Можливо, опозиціонери самі зрозуміли це, особливо коли пішла реакція від профспілок, від киян і тому відкликали позов. Це певною мірою фіаско опозиції в Києві", - зазначив політолог.

На думку юристів, якби суди задовольнили позови опозиції, документи, прийняті на "соціальній" сесії Київради, можуть бути визнані нелегітимними. Зокрема, мова йде про рішення виділити кошти на виплати муніципальних надбавок столичним бюджетникам і безробітним киянам, які брали участь у громадських роботах. Також на засіданні депутати виділили коштів на проектування будівництва метро на Теремки-2 і на Троєщину, на завершення будівництва станції метро "Теремки", на роботи з реконструкції Поштової площі та вулиць, на придбання снігоприбиральної техніки, ремонт магістральних каналізаційних колекторів та інше.

Нагадаємо, Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення скаргу столичних горорганизаций ВО "Батьківщина" та політичної партії "Громадянська позиція" на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 9 серпня 2013 року. Окружний суд цією постановою визнав компетенції на здійснення повноважень Київради і у заступника міського голови - секретаря Київради Галини Гереги. Суд також вирішив, що ця компетенція залишається аж до обрання нового складу Київської міської ради на чергових місцевих виборах.

Цього ж дня Окружний адміністративний суд Києва залишив без розгляду позов народних депутатів від "Батьківщини" Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка до Київради і Галини Гереги з вимогою визнати незаконним і скасувати розпорядження Гереги про скликання засідання Київради 19 серпня. Суд постановив залишити справу без розгляду, оскільки отримав від позивачів клопотання про відкликання позовної заяви.

Наступна публікація