Довірливі кияни масово "ведуться" на фейкові комунальні платіжки

У столиці винахідливі шахраї "здирають" гроші із мешканців Шевченківського району.

У столиці шахраї знайшли нову схему обдурювання місцевих мешканців за допомогою платіжок на житлово-комунальні послуги.

Фейкові документи отримали жителі щонайменше п'ятьох будинків  на вулиці Борщагівській та проспекту Перемоги, пише "Українська правда".

Ледве не потрапила до тенет шахраїв киянка Тетяна Воронова, яка мешкає по вулиці Борщагівська. Жінка запідозрила неправду, коли із різницею у кілька днів отримала дві ідентичні платіжки – відрізнявся лише рахунок банку, куди мали надійти кошти.

"У суботу прийшли платіжки за комунальні послуги. Я через Інтернет давно плачу, але платіжку беру, щоб не забути вчасно сплатити. Похитала головою, що куб води вже 40 гривень і поклала на тумбочку. У вівторок краєм ока помітила на будинку написане від руки оголошення – "не оплачуйте платіжки, вони фальшиві!", поспішала, тому не стала зупинятись читати чи фотографувати. А в середу знайшла в скриньці нову!", - розповіла жінка журналістам. 

Цікаво, що обидва документи майже ідентичні. У кожному зазначений борг у 200 грн, лише різні банки, через які потрібно проводити операцію. 

Киянка припустила, що таку якісну підробку міг виготовити лише той, хто має доступ до бази даних. "Там є мій особовий рахунок, усі борги і переплати!", - наголосила вона. 

"Я навіть розгубилась, куди бігти – в ЖЕК, міліцію, адміністрацію. А сусідки-пенсіонерки, які завжди поспішають оплатити всі рахунки, вже, певно, сплатили фейкові платіжки. Невже їх змусять платити ще раз?", - обурилася Воронова. 

 У Київській адміністрації підтвердили, що схожі випадки - це чистої води шахрайство і попросили киян миттєво реагувати на підозрілі "документи" у поштовій скринці. 

"ГІОЦ ніяк не може надіслати споживачу дві платіжки. Це заборонено законом. У нас є один друк платіжок. Надрукувати другу – це злочин. ГІОЦ перевіряє правильність друку на трьох рівнях – вилучають на перевірку соту і тисячну квитанцію, якщо є якісь неточності, ГІОЦ несе втрати, але передруковує платіжки. До споживача надходить лише один документ. Двох бути не може", - розповіла прес-секретар заступника голови КМДА Петра Пантелеєва Юлія Грамотна.

Тим часом, у КП "ГІОЦ" запевнили, що історія із фейковими платіжками вже розслідується правоохоронними органами. 

"Це однозначно шахрайство. Така ситуація виникла вперше в нашій практиці. У деяких будинках Шевченківського району люди отримали квитанції, у яких вказано неіснуючий розрахунковий рахунок неіснуючої де факто організації. Дуже якісно підроблена квитанція і надіслана в квартири", - сказав перший заступник начальника підприємтсва Андрій Щербина

Чиновник наголосив, що підробку виявили відразу, коли перша людина прийшла сплатити такий рахунок, бо банк запросив додаткову комісію.

"Зараз виявили кількість будинків – це не більше 5 будинків у Шевченківському районі на сьогодні, є інформація про компанію, чиї реквізити є у платіжці, усі банки попереджені про фейкові платіжки, складено заяву і подано в міліцію, порушено з цього приводу кримінальне провадження", - розповів Щербина.  

Він підтвердив, що платіжки могли готувати люди, що мають стосунок до системи ЖКГ, адже там необхідно мати доступ до бази даних. 

Нагадаємо, від середини червня українці отримують платіжки з новими тарифамиНайбільше шоковані газом, що подорожчав у 6 разів.

Наступна публікація