До кінця року на столичні вулиці виїде електроавтобус

До кінця року на столичні вулиці виїде електроавтобус

У Києві з'явиться новий вид транспорту

Новий вид транспорту буде екологічно чистим, економним  і зможе пересуватися будь-яким маршрутом.

Вже в цьому році на вулицях столиці може з'явитися новий для України екологічно чистий вид транспорту - електроавтобус, розробкою якої займаються фахівці "Київпастрансу", повідомив голова КМДА Олександр Попов.

"Одним із завдань Стратегії розвитку Києва до 2025 року, яку столиця реалізовує за підтримки президента Віктора Януковича, став розвиток транспортної інфраструктури та сфери громадського транспорту. Щоб вирішити її, ми не тільки реконструюємо розв'язки і магістралі, але і модернізуємо парк "Київпастрансу". На маршрути вже вийшло близько 300 нових автобусів, тролейбусів і трамваїв. В цьому році ми закуповуємо ще 90 сучасних комфортних тролейбусів і продовжимо роботу в цьому напрямку. Кияни вже оцінили переваги модернізації і стали віддавати перевагу міському транспорту перед приватними перевізниками, парк яких застарів і не відповідає вимогам жителів столиці", - розповів Попов.

За його словами, після початку модернізації кількість пасажирів, перевезених наземним комунальним транспортом, зросла на 300 тисяч на добу. Виправдовують себе і реконструйовані лінії швидкісного трамвая, а також міська електричка. Зокрема, швидкісний трамвай на Борщагівці перевіз вже 92 мільйони пасажирів, на Троєщині - 2 мільйони, а міською електричкою скористалися 18 мільйонів людей.

Після того як місто освоїло випуск трамваїв власного виробництва, новим завданням стоїть виробництво електроавтобусів.

"Ми сьогодні створюємо власний трамвай - це дуже вигідний проект. По-перше, він дозволить місту закуповувати трамвайні вагони за більш низькими цінама, по-друге, забезпечить створення робочих місць. Йде робота і над ще одним перспективним проектом - ми маємо намір налагодити в Києві виробництво електроавтобусів. Експериментальний зразок запустимо вже через три місяці. Для Києва, перевантаженого машинами, дуже важливо розвиток саме цього виду транспорту - він екологічно чистий, економний і, на відміну від трамваїв і тролейбусів, може пересуватися будь-яким маршрутом. Купувати електроавтобуси в Європі немає сенсу, у нас достатньо своїх фахівців, щоб впоратися з розробкою проекту. А до організації масового виробництва можна буде залучити інвесторів, інтерес з їхнього боку до нашого почину вже є", - розповів Олександр Попов.

За його словами, модернізація комунального транспорту передбачає також впровадження нової системи оплати проїзду - так званий "електронний квиток". Пілотний проект буде реалізовано вже цього літа. Повний перехід на нову систему дозволить налагодити чіткий облік перевезених пасажирів і привести розмір бюджетної компенсації проїзду пільговиків у відповідність з реальною кількістю поїздок, а також створить базу для диференціації тарифів на проїзд для киян і туристів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація