Дефіцит на заборонені квіти: великі штрафи налякали продавців пролісків 8 березня

Дефіцит на заборонені квіти: великі штрафи налякали продавців пролісків 8 березня

Червонокнижну квітку придбати в Києві вже складно.

Один із квіткових символів 8 Березня – проліски – цього року придбати було значно важче. Маленькі білі квіти, що занесені до Червоної книги України, заборонено продавати законом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Як і інші первоцвіти, їх можна лише вирощувати або зривати для власної втіхи. Екологічна інспекція провела традиційний рейд столичними ринками і з'ясувала, що цьогоріч торговців-порушників закону значно поменшало. На кількох ринках інспектори виявили лише поодиноких крамарів. Від інспекторів вони намагалися приховати первоцвіти. Екологи вилучили квіти, склали протоколи і надіслали їх до суду. Той має винести або попередження, або призначити штраф від 1700 гривень.

Екологічна інспекція провела рейд столичними ринками в пошуках торговців пролісками

Екологічна інспекція провела рейд столичними ринками в пошуках торговців пролісками

Саме з розміром штрафу фахівці пов'язують поліпшення ситуації з дотриманням закону. "У цьому році значно зменшалися кількість продажів, бо люди вже знають, що це заборонено законом. Люди вже розуміють, що все, що вони продаждуть – воно не окупиться, бо великі штрафи", - каже керівник відділу державної екологічної інспекції Києва Лана Берадзе.

Натомість без проблем можна було придбати інші квіти. З їхнім асортиментом на свято  традиційно збільшилась й вартість. Тож, щоб порадувати жінок, треба добряче заплатити. Зараз найдорожчою є мімоза. За одну велику гілочку треба заплатити аж 100 гривень. Але найпопулярнішими залишаються тюльпани. Одна квітка коштує від 20 гривень. За такою ж ціною можна купити нарцис та ірис – 20 гривень за квітку. Більшість квітів нині українського виробництва, щоправда, насіння та цибулини підприємці здебільшого купують за кордоном.

Повʼязані теми:

Наступна публікація