Через сажу в повітрі дощі в Києві будуть кислотними

Через сажу в повітрі дощі в Києві будуть кислотними

Дощі в Києві ближчими днями можуть бути небезпечними / Фото: Reuters

Лікарі радять містянам не розслаблятися, навіть коли щільного диму не помітно.

У санстанції застерігають киян, що шкідливий вплив диму від пожеж довкола міста відчуватиметься ще кілька днів. Небезпека для здоров'я зберігатиметься і в суху, і у вологу погоду, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Діоксид сірки або сірчистий газ надзвичайно шкідливий для здоров'я, кажуть медики. Він подразнює слизові оболонки носа і горла, спричиняє нежить, кашель і сльозотечу, ускладнює дихання і мовлення. І навіть здатен викликати бронхіт та пневмонію.

У зоні ризику алергіки та асматики. Їм лікарі радять вживати сорбенти, АЦЦ або вітаміни з оксидантами. Найдієвіший засіб уникнути небезпеки – позачиняти щільно вікно та не виходити надвір. Особливо така порада стосується вагітних, породіль, маленьких дітей, пенсіонерів із легеневими та серцево-судинними недугами.

Медики попереджають, що згубний вплив на організм здійснюється на висоті до кількох сотень метрів. Тому мешканцям верхніх поверхів не варто обманюватися думкою, що в них повітря чистіше.

Як врятуватися і убезпечити себе від диму

Як врятуватися і убезпечити себе від диму

Киянам радять не відчиняти вікон, не палити, дотримуватися здорового харчування та робити вологі прибирання. Для профілактики варто пити кисломолочні напої і загалом якнайбільше рідини.

Після повернення з вулиці обов'язково змити з себе сажу і пил. Особлива увага на носіїв довгого волосся та шикарних борід – вони в таких умовах перші пилозбирачі. Одяг радять одразу кинути до прання, ніс прочистити, а очі – промити і закапати штучною сльозою.

Лікарі кажуть, що прогнозовані синоптиками дощі не рятують від небезпеки, а додають нові. Надто для тих, хто гребує парасольками. Бо вода підхоплює частинки сажі в повітрі та спрямовує їх униз. Тож зливи, ймовірно, виявляться кислотними.

Як уже повідомлялося, вміст сірчистого газу у повітрі над Києвом значно перевищує норми. Найбільша концентрація небезпечної речовини була виявлена у центрі та на Оболоні.

Через це лікар пояснила небезпеку смогу в Києві для здоров'яЗа її словами, смог можна порівняти із пасивним палінням. "Це все одно як пасивне куріння. Там є смолисті речовини, які викликають подразнення слизових, але не просто подразнення, але вони ще всмоктуються в кров і викликають інтоксикацію", - зазначила вона.

Кореспондент ТСН Марина Макущенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація