Через пожежу в зоологічному музею Києвом розповзлися змії

Через пожежу в зоологічному музею Києвом розповзлися змії

В цілому загинуло 30 тварин, а декілька змій встигли врятуватися. / Фото: ГУ МНС у Києві

Тварини гинули буквально на очах.

Через пожежу в зоомузею центром столиці розповзлися змії, пишуть "Вести".

Пожежа в музеї на Богдана Хмельницького сталася вчора приблизно о 13:40. "Це сталося на виставці "Нічний світ дикої природи". Загорілась проводка у тераріумі, повалив дим, тріснуло скло, вогонь перекинувся на штори",- повідомила одна зі співробітниць.

За словами пожежників, тварини гинули прямо на очах. Однак деякі змії змогли виповзти з тераріумів і розповзтися. При цьому рятувальники не виключають, що вони можуть бути в якомусь із центральних дворів.

Що ж стосується інших тварин, то врятувати вдалося небагатьох. "Загинула половина тварин - близько 30. Не змогли вижити всі ссавці (білки, щури, їжаки) і птахи (сови-сплюшки). Найжахливіше, що ми нічого не змогли зробити. Займання сталося дуже швидко. Вже через три хвилини потрібно було евакуюватися з приміщення", - розповіла заступник директора музею Оксана Червоненко.

У Києві горів природничий музей з комахами та зміями

У Києві горів природничий музей з комахами та зміями

Крім того, в результаті пожежі постраждали і експозиції самого музею - знищено 30 вітрин в залі корисних копалин, на заміну кожної з яких потрібно 300 тис. грн. Також згоріла діорама Криму. "Збиток буде дуже істотним. Але підрахувати не так просто - кожен камінь, знайдений у природі, не стоїть на балансі в бухгалтерії і не має вартості. Ми все відновимо, але на це потрібен час", - зауважила Червоненко.

В ДержНС повідомили, що внаслідок пожежі постраждало тільки 40 квадратних метрів. Перекриття в будівлі музею 1911 року ще дерев'яні, а проводка змінювалася в 50-х роках. "На жаль, протипожежні датчики не швидко спрацювали. Ймовірно, через висоту наших стель - близько чотирьох метрів", - зазначила заступник директора.

Тим часом експерти кажуть, що в Києві може спалахнути будь-який музей, так як вони знаходяться в дуже старих будівлях.

Повʼязані теми:

Наступна публікація