Благодійники-аферисти наймають дітей в Інтернеті для збору грошей і забувають рятувати хворих

Благодійники-аферисти наймають дітей в Інтернеті для збору грошей і забувають рятувати хворих

У Києві орудують нечесні благодійники / Фото: vesti.ua

За годину роботи збирачу пожертв платять 20 гривень.

У Києві винайшли ще один вид шахрайства за допомогою благодійності.

Як передають "Вести", сайти робіт рясніють оголошеннями - шукають молодих людей-волонтерів від 18 до 35 років, комунікабельних і приємної зовнішності, які можуть збирати пожертви на вулицях міста. Обіцяють від 15 до 20 грн за годину плюс відсотки від зібраної суми. Менеджерам, які будуть відповідати за встановлення та обслуговування ящиків-скарбничок, від 5 тис. грн на місяць.

"За годину роботи будете отримувати 20 гривень, стояти потрібно не менше чотирьох годин на день. Наші хлопці за день збирають 300-400 гривень", - сказав директор фонду, який назвався Олегом П.

На одній з прозорих коробок цього фонду - фото 16-річної Каті П'ятакової, яка знаходиться в реанімації, днями у неї видалили пухлину. "Катя родом з Олександрії. Вона сирота - тато помер, а мама її кинула. У дівчинки хронічна ниркова недостатність, яка проявилася в десять років. Зараз ми живемо в Охматдиті. Їй постійно роблять гемодіаліз, через який вона перестала нормально рости", - розповіла тітка дівчини Ірина Дробот.

Операцію погодилися провести в Білорусі за 54 тис. доларів. З представником благодійного фонду Ірина познайомилася на початку червня. "Мене з директором фонду познайомила одна волонтерка. Він обіцяв допомогти. Я ще тоді відчувала, що вони люди підозрілі. Але все-таки дала розписку, що дозволяю використовувати дані, фото і діагноз племінниці. З того часу вони кілька разів зв'язувалися з нами і обіцяли перерахувати гроші. Але так і не зробили цього. Сама бачила волонтерів з коробками і фотографією Каті в переході на КПІ. Вони не винні, ці діти, їх наймають. Я вже заборонити нічого не можу, у мене немає сил. Весь час іде на біганину за ліками і догляд за племінницею", - розповіла жінка.

Києвом ходять волонтери як мінімум трьох благодійних фондів. "У нас працюють активісти, яким ми даємо по 20 грн на проїзд і харчування. А наші партнери виділяють їм ще по 40 грн. Тобто оплата - не з пожертв. Дійсно, зараз можна зустріти і липові благодійні фонди. Наші активісти нам про це повідомляють. Але ми не відмовляємося від вуличного методу роботи, тому що він ефективний", - говорить голова правління БО "Шлях до майбутнього" Костянтин Трофимчук.

Самі ж волонтери, які працюють безпосередньо з дітьми, не радять давати гроші молодим людям на вулиці. "Кидати гроші у скриньку на вулиці точно не треба. Була історія, що подібні фонди брали на сайтах інформацію про дітей, клеїли наліпку, збирали гроші, а куди вони йшли невідомо. До нас вони точно не доходили", - сказала волонтер Охматдиту Лариса Селлеі-Довженко.

У міліції ж кажуть, що заяв з приводу волонтерів до них не надходило.

Раніше повідомлялося, що Україна обігнала Євросоюз за кількістю благодійних фондів в перерахунку на душу населення.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація