Біличанський ліс повинен належати громаді - Карплюк Актуально

Біличанський ліс повинен належати громаді - Карплюк

Фото: УНІАН

Мер Ірпіня звинуватив активістів у роботі на забудовника.

Біличанський ліс, який був під загрозою забудови, повинен повернутися у державну власність. Про це сьогодні це під час спільної наради з керівником Ірпінського відділу прокуратури заявив міський голова Ірпеня Київської області Володимир Карплюк. 

"Ірпінська міська рада та я особисто маємо стосовно цього питання принципову позицію – Біличанський ліс повинен належати громаді. Цілісно, а не якась його частина. Про вирубування дерев і будівництва на їхньому місці багатоповерхівок чи інших споруд не може бути й мови. Ірпінська міська рада гарантує, що зробить усе можливе заради збереження Біличанського лісу", – сказав Ірпінський міський голова під час наради.

Як відомо, раніше суд постановив скасувати рішення Коцюбинської селищної ради за 2008 рік, якими приватним особам було виділено сотні ділянок на території лісу. Це загалом 72 гектари. За виконанням судових рішень будуть разом слідкувати співробітники місцевого відділу прокуратури та Ірпінської міської ради.

"З лютого місяця цього року відділ державної реєстрації виконавчого комітету Ірпінської міської ради отримав право і обов'язок слідкувати за виконанням судових рішень. Тому ми спільно з правоохоронними органами будемо повертати Біличанський ліс громаді, відповідно до рішень, які прийняті судами", – пояснив Володимир Карплюк.

Однак посадовець зауважив, що стосовно цілісності Біличанського лісу залишаються побоювання. Вони пов'язані з тим, що великі столичні забудовники наразі лобіюють приєднання селища Коцюбинське до Києва. Це означає, що Біличанський ліс досі залишається під загрозою забудови. Нагадаємо, що у 2007 році вже був такий прецедент: Київська міська рада безкоштовно передала приватній особі більше ста гектарів Біличанського лісу.

"Ми не хочемо, щоб ситуація повторювалася, – наголосив Ірпінський міський голова. –  Долю лісу, який росте на Приірпінні повинна вирішувати наша громада, а не столичні чиновники. Для нас – це живі дерева. Для когось – лише земельна ділянка на карті".

За словами Володимира Карплюка, наразі працюють ряд псевдоактивістів, які насправді відстоюють інтереси забудовника: "Поки деякі активісти влаштовували проплачені пікети, відволікаючи увагу, Святошинське лісопаркове господарство вирубало десятки гектарів Біличанського лісу під виглядом санітарної чистки. Тому захищати ліс нам доводиться одразу на кількох фронтах".

Повернути сотні ділянок Біличанського лісу у власність громади планують протягом березня-квітня цього року. 

Наступна публікація