В архітектурно-будівельній інспекції повідомили, що виписали йому штраф 400 тис. грн. за кожний заклад і наказали їх закрити – але він не послухався.
Київський ресторан "Апрель", що належить Миколі Тищенку, не був введений в експлуатацію, йдеться в сюжеті ТСН-Тижня.
Страшні опіки, відкриті переломи, розрив внутрішніх органів отримали 11 людей під час вибуху в "Апреле". Четверо з них мало не померли.
Це не теракт, не бізнесові розбірки. Гірше - звичайна недбалість. Причиною вибуху стала розгерметизація балону, який знаходився на кухні.
І те, що балони були перекачані - справа десята, їх у закладі взагалі не повинно було бути. Бо використання газових балонів у закладах громадського харчування незаконне.
Правоохоронці не сумніваються: власник "Апреля" свідомо наражав на небезпеку і працівників, і відвідувачів.
Сам ресторатор Микола Тищенко з дня вибуху жодного коментаря не дав - він нібито відпочиває закордоном. На своїй сторінці у Facebook доповів про допомогу постраждалим, однак про балони - ані слова.
Після вибуху люди в формі вирушили на показові рейди у показові столичні заклади. І жодних порушень у присутності камер не виявили. Так само раніше не знайшли їх і в ресторані, що злетів у повітря. Востаннє пожежники перевіряли його не так давно: у листопаді 2012-го. Балонів нібито не було.
ТСН-Тиждень з'ясував: пожежники не бачили не лише балони, а й те, що заклад, який вони перевіряють, взагалі не введений в експлуатацію.
В архітектурно-будівельній інспекції роблять сенсаційну заяву: "Апрель", як і інші ресторани мережі Тищенка, працював без дозволу на роботу.
Про це органам було відомо до вибуху. Власнику виписали штраф - 400 тисяч гривень за кожен заклад і наказали їх закрити. Але він не послухався.
"Видано припис про припинення експлуатації, але вони почали з нами судитися", - розповідає заступник начальника інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Києві Іван Алексєєнко.
У таких випадках судитися можуть рік-півтора, кажуть в інспекції. І поки Феміда думає, ресторан нібито може працювати безкарно.
Президент Асоціації рестораторів України Ольга Насонова такий сценарій відкидає.
"Якщо будь-яка держструктура вирішить його закрити, вона це зробить в один день. Якщо не закривали, значить не хотіли з якихось причин", - зазначила Насонова.
ЧИТАЙТЕ: Чому українські кафе і ресторани працюють з порушеннями