Аграрний університет міг підпалити божевільний: на корпусі знайшли напис: "Господь - пали"

Ректор не вірить, що причиною пожежі стали ремонтні роботи.

Співробітники Аграрного університету, де в неділю, 27 жовтня, сталася пожежа, впевнені, що це був підпал.

На одному з відео, яке зняв студент в перші хвилини пожежі, видно, як з фронтону йде густий дим, а також чути ляскіт", - говорить один зі співробітників центру охорони Національного університету біоресурсів і природокористування.

Крім того, на прибудові до корпусу є недвозначний напис "Тут більше нічого виправити, Господь - пали". На питання, чи не є вона попередженням, проректор Максим Мельничук (син ректора Дмитра Мельничука) відповів, що напередодні судів погрози були завжди. Як зазначають Вести, мова йде про гучну справу, пов'язану з колишнім співробітником вишу, який намагається через суди відновитися на посаді.

"Напису на будівлі вже півроку. Раніше був інший, але його зафарбували. Це однозначно погроза. Хто ця людина, ми не знаємо. Вона явно психічно нездорова", - кажуть працівники вишу.

Напис з'явився ще півроку тому / Фото: Газета.ua

За словами Максима Мельничука, ремонтні роботи навряд чи стали причиною пожежі. "Загоряння було в приміщенні, в якому був свіжий ремонт. Все було зроблено за сучасним нормам безпеки. Робітники, які шліфували сцену, пішли близько 11-ї ранку, і тільки через кілька годин сталася пожежа. Добре спрацювали наші охоронці. Вони оперативно відключили електроенергію, водопостачання та систему опалення. У перші хвилини самі до приїзду пожежників гасили пожежу за допомогою гідрантів", - говорить він.

На часі в корпусі продовжують працювати пожежники. Але всередину вони поки не заходять, а лише проглядають приміщення з автодрабини.

"Наші працівники перевіряють, щоб усередині все було пролито і протушено. Щоб не було тліючих конструкцій, які можуть спровокувати повторне загоряння. Коли ми переконаємося в безпеці, всередину зайдуть експерти", - розповіла спікер ДержНС Києва Світлана Водолага.

Дах та перекриття між третім і четвертим поверхом обвалилися. Це дуже добре помітно за прозорими вікнами, зазначає видання.

Під будівлею також стоїть і машина швидкої допомоги. "Пожежу ліквідовано, але ми ще повинні чергувати про всяк випадок, поки працюють пожежники", - сказав фельдшер.

Тим часом в університеті намагаються підрахувати збитки і готуються до перевозу документації та комп'ютерної техніки. "Згоріли тільки актовий зал на 400 осіб і зал вченої ради на 140 місць. Документація відділів кадрів (студенти та співробітники вишу) і бухгалтерія, що розташовані на першому поверсі, не постраждала. Теки лежать в металевих сейфах. Вогонь до них не добрався, вода теж. Відділ видачі дипломів в лівому крилі та їдальня теж не постраждали. В цілості також кабінет ректора на другому поверсі", - розповів один із керівників вишу.

При цьому керівництво не може підрахувати навіть попередні збитки. "Можу лише сказати, що на ремонт ми витратили близько 1,2 млн грн", - уточнив Мельничук.

За його словами, навчання у виші не зупинилося ні на хвилину. Всі відділи перевели в інші корпуси. Наприклад, ректорат зараз знаходиться в корпусі №3.

"На мою думку, стан потерпілого у вогні корпусу такий, що його доведеться зносити, а не відновлювати", - каже Максим Мельничук.

Раніше вже повідомлялося, що пожежу в Аграрному університеті могли влаштувати палії. За фактом події розпочате кримінальне виробництво за ч. 2 ст. 194 КК України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу).

Повʼязані теми:

Наступна публікація