10 порад, як захиститись та очиститись від негативного впливу смогу у Києві

10 порад, як захиститись та очиститись від негативного впливу смогу у Києві

Фото: Facebook/ ДСНС України

У столиці фіксують підвищену концентрацію забруднюючих речовин.

Фахівці попереджають – є лабораторно підтверджене перевищення концентрації забруднюючих речовин на вулицях Києва – це формальдегід, чадний газ, повідомляє ТСН.

Найбільша концентрація там, де найбільше транспорту. Перевищення концентрації по деяких шкідливих речовинах в 4-5 разів. Найпростіші поради, які мають фахівці: уникати місць скупчення транспорту, тобто великих магістралей та шляхів, намагатись менше ходити вулицями у спеку, а в квартирах частіше проводити вологі прибирання та зволожувати повітря.

Окрім того, лікар-дієтолог Оксана Скиталінська дала поради, як змусити організм самому очищуватись від шкідливого впливу:

1. Приймати правильний душ – не потрібно постійно митись з милом. Просто обливатись водою вранці та ввечері.

2. Посилити функції потовиділення – пити зелений чай гарячий, відвідати сауну.

3. Їсти жовті, помаранчеві, зелені продукти, багаті вітаміном А: малину, абрикоси, моркву, петрушку, вершкове масло, яйця, кисломолочний сир нормальної жирності.

4. Посилити функціонування нирок – пити просту воду. Правила пиття води – відразу після прокидання випити теплої води, можна з лимоном. За півгодини-10 хвилин до їжі склянку води, протягом дня попивати водичку та склянку на ніч.

5. Вживати продукти з легким сечогінним ефектом – кавун, диня, петрушка, селера, свіжа морква, огірки.

6. Посилити функцію печінки, яка відповідає за детоксикацію: склянка теплої води після сну викликає виділення жовчі, в салати додавати олію – це теж сприяє виділенню жовчі. 1-2 яйця щодня також захищають печінку, але приготовані правильно: або зварені "в мішечок", або яєчня-"глазунья". Також допомагають горіхи, препарати на основі артишоку та будь-яка капуста у сирому вигляді. Корисною буде куркума – її можна додавати до страв.

7. Посилити кишковий бар'єр допоможуть насичені пектином продукти: печені яблука, варений буряк, горох та квасоля варені, смородина. Також насичені нерозчинною клітковиною продукти: висівки з вівсяних продуктах, насіння льону. Чайну ложку льону залити водою, і коли розбухне – додавати в каші, в йогурт.

8. Їсти продукти, які сприяють росту корисних бактерій: часник, листки цикорію.

9. Для захисту легенів: пити лужні води.

10. Обмежити продукти, які ускладнюють очищення організму: солодощі, особливо солодкі газовані напої, цукерки, тістечка. Краще взагалі їх не вживати. Також не вживати білого хлібу та смаженої їжі, чіпси, паштети, ковбасні вироби.

Нагадаємо, столична влада відреагувала на повідомлення про забруднене повітря у Києві - у столиці обмежено в'їзд вантажного транспорту, а Київавтодор" та комунальні служби районів забезпечують щоденний полив автодоріг, прибудинкових територій та зелених зон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація