Кулінарне обличчя Києва: у столиці відроджують старовинний рецепт варення

Дата публікації
Перегляди
9865
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Кулінарне обличчя Києва: у столиці відроджують старовинний рецепт варення

Колись українська столиця славилася саме таким смаколиком.

Раніше прочани вивозили з Києва ікони з монастирів, воду зі святих джерел і сухе варення. Останнє взялися відроджувати ентузіасти в українській столиці, однак МОЗ закликає його не їсти, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Еммі Степанівні 83, всі діти, онуки і правнуки виросли на її варенні, тому з твердженнями Міністерства охорони здоров'я, що це шкідливо, вона аж ніяк не згодна: "Я не знаю, я весь вік, і дітки хворіють – зразу чайок з малинкою".

ТСН знайшла родину, яка відроджує легендарне сухе варення

ТСН знайшла родину, яка відроджує легендарне сухе варення

Родина Семенців робить варення інакше – називає його сухим. Там ріжуть фрукти чи овочі, наразі ревінь, і кидають їх в окріп, потім заливають лише цукровим сиропом і майже тиждень повторюють процедуру. Кладуть до сушарок, висушують, пересипають цукровою пудрою і – сухе варення готове. Цукру, запевняють, мало, а технологія без консервантів, тож дають навіть семимісячним малюкам. Рецепт знайшли у книзі 1912 року, а найважче було підібрати температуру літньої печі, про яку йшлося в стародавньому рецепті: "Півроку знадобилося. Це 36-38 градусів".

На назву сухофрукти виробники ображаються: якщо у книзі варення, значить, варення. Продають його у коробках зі старовинними видами Києва – маленькі коштують по 30 гривень, великі по 60. Металеві баночки дорожчі – по 200-230 гривень. Набори, що перевищують тисячу гривень, беруть на подарунки послам та політикам.

Про те, що МОЗ не радить їсти варення, його виробник Ярослав уперше чує. Тоді як у міністерстві радять замінити цей делікатес замороженими фруктами. Рекомендацій дотримується киянка Тетяна – вона, щоб наморозити фруктів, придбала морозильну камеру. "Коли ми були трошки молодші, ми вже наїлись вдосталь цеї вареньки", - каже вона. Взимку в її оточенні тепер п'ють не чай з варенням, а молочні коктейлі з полуницею та бананами.

Дієтологи руками і ногами за заморозку, але й не проти варення – втім, сприймати це радять, як десерт, а не ліки. "Менша кількість шкідливих речовин міститься, ніж у багатьох інших сучасних десертах. Зокрема, там немає транс жирів", - кажуть знавці. Та радять вживати по кілька ложечок до чаю, а не мастити ним млинці і хліб з маслом.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Повʼязані теми:

Дата публікації
Перегляди
9865
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація