Кожна школа, садок чи секція в Києві потенційно може повторити трагедію в Одесі

Кожна школа, садок чи секція в Києві потенційно може повторити трагедію в Одесі

Фото: Думская

Захищеність від пожеж у столиці на вельми невисокому рівні.

Після трагедії в Одесі в Україні знімуть мораторій на інспекцію дитячих закладів, відтак перевіряльники зможуть навідатись і в приватні школи, садки і табори. Провести таку ревізію протипожежної безпеки вже пообіцяла влада Одеси та Києва, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дражливим лишається питання, що це дасть, адже муніципальний одеський табір, на який заборона перевірок не поширювалася, ревізія не врятувала від трагедії. У червні цей заклад інспектували фахівці ДСНС і видали припис про несправність сигналізації, на котрий ніхто так і не відреагував.

Після трагедії в Одесі в Україні знімуть мораторій на інспекцію дитячих закладів

Після трагедії в Одесі в Україні знімуть мораторій на інспекцію дитячих закладів

Разом із тим журналісти з'ясували, що жоден дитячий заклад столиці не пройшов перевірки на пожежну безпеку та не має акту з вердиктом "без порушень". Сюди відносяться садочки, загальноосвітні, музичні та художні школи, спортивні секції, гуртки, табори, технікуми та виші. Всі без винятку муніципальні заклади столиці отримали акти з переліком порушень, які рятувальники ділять на дві категорії. Перша – це ті порушення, які не можуть спричинити пожежу. Сюди можна віднести сигналізацію, яка не працює, захаращені пожежні виходи чи стаціонарні ґрати на вікнах, які у випадку пожежі перетворять, наприклад, шкільний клас на смертельну пастку. Заклади з такими проблемами отримують припис на усунення порушень та штраф у 170 гривень. Друга категорія – це порушення, які можуть стати причиною пожежі. Йдеться про проводку, яка іскрить, чи неправильно встановлене газове обладнання. У цьому випадку на порушника подають до суду, який може тривати місяцями. Закрити при цьому заклад не можуть, і весь цей час він працює.

Пожежні інспектори радять батькам уважніше ставитися до місць, де вони залишають своїх спадкоємців. Особливо пильними слід бути щодо наявності протипожежної автоматики, засобів пожежогасіння, пожежних кранів, планів евакуації тощо. Якщо ж цього немає або відповіді керівника закладу наводять батьків на підозри, пожежники радять написати офіційне звернення, котре єдине є підставою для влаштування позапланової перевірки.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація