Київські школярі на відео розповіли про ненависть до кримських татар: тепер просять вибачення

Київські школярі на відео розповіли про ненависть до кримських татар: тепер просять вибачення

Фото: УНІАН

Учасників скандалу запросили до офісу Меджлісу кримськотатарського народу.

Учні київської школи №90 після того, як склали ЗНО, записали відео, в якому лунають образи на адресу кримських татар та навіть заяви, що анексований Крим - нібито Росія.

Школярі самостійно виклали відео у соцмережі, але згодом видалили й попросили вибачення. Записи залишились у соцмережах.

Увага! На відео міститься нецензурна лексика!

Ну що сказати з цього приводу? «Дякую», за таке відношення автору цього відео і тих хто в ньому висловився. Тупа молодь,...

Опубліковано Girey Batalov Четвер, 9 липня 2020 р.

У школі вже оприлюднили вибачення. Там заявили, що розділяють обурення проявом дискримінації та розуміють неприпустимість таких ганебних висловлювань. "Ця ситуація виявила необхідність прикладати в нашій роботі ще більше зусиль по вивченню історії України та її корінних народів, вихованню толерантного, недискримінаційного ставлення до інших, поваги до ідентичності кожного у відповідності до Європейської Конвенції з прав людини", - запевняють там.

Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що...

Опубліковано School 90 Kyiv Пʼятниця, 10 липня 2020 р.

На це відреагував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він закликає, зважаючи на вибачення школи та трьох учасників скандального відео, вважати інцидент вичерпаним.

Випускників з відео запросили до офісу Меджлісу кримськотатарського народу, де кожному з них особисто лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вручить книги з історії Криму і кримськотатарського народу.

Вчора трапився дуже неприємний інцидент - декілька випускників київської міської школи №90 після здачі зовнішнього незалежного тестування з історії записали на відео вкрай образливі для кримських татар висловлювання і виклали їх для загального огляду. Більш того, один з учасників відеосюжету зухвало заявив, що "Крим - це Росія". Абсолютно переважною більшістю користувачів соціальних мереж, де з'явилося зазначене відео, виражалося величезне обурення і висувалися вимоги про негайне залучення правоохоронних органів України до розшуку та покарання осіб, які здійснили дане правопорушення. Сьогодні протягом дня в соціальній мережі фейсбук опубліковані офіційні вибачення керівництва Київської міської школи № 90, текст якого ми розміщує повністю і тут: «Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. У повній мірі розділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань в будь-чию сторону. Ця ситуація виявила необхідність прикладати в нашій роботі ще більше зусиль по вивченню історії України та її корінних народів, вихованню толерантного, недискримінаційного ставлення до інших, поваги до ідентичності кожного у відповідності до Європейської Конвенції з прав людини. Зробимо все можливе, щоб не допустити повторення подібної ситуації. Запевняємо, що позиція колективу школи, як і всієї нашої держави, є незмінною: Крим - це Україна» Крім того, троє з учасників скандального відео, що дозволили висловити на адресу кримськотатарського народу образливі вирази, також розмістили свої персональні публічні вибачення за скоєне ними. У зв'язку з вищевикладеним, в Меджлісі кримськотатарського народу закликають всіх співгромадян, яких відчули себе ображеними внаслідок допущених на адресу кримськотатарського народу брудних висловлювань, задовольнитися офіційними вибаченнями керівництва Київської міської школи № 90 і вибаченнями випускників, відповідно, вирішивши інцидент таким, що вичерпав себе. Меджліс кримськотатарського народу запрошує випускників, які допустили в своїй поведінці образливий випад проти кримськотатарського народу, але потім знайшли в собі сили вибачиться, в офіс Меджлісу кримськотатарського народу, де кожному з них особисто всесвітньовідомий правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вручить книги з історії Криму і кримськотатарського народу

Опубліковано Рефатом Чубаровим Пʼятниця, 10 липня 2020 р.

Повʼязані теми:

Наступна публікація