Київ здійснив перші виплати за малят, яких віддали у приватні дитсадки

Київ здійснив перші виплати за малят, яких віддали у приватні дитсадки

Фото: УНІАН

На компенсації можуть розраховувати тільки офіційні мешканці столиці.

У Києві запрацювала програма компенсації вартості навчання для приватних дошкільних закладів для дітей із столичною пропискою. Уже цього місяця перші півсотні киян отримають майже 2,5 тисячі гривень доплати, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Загалом це може заощадити родинам 30 тис. гривень на рік, але щоби гроші пішли таки за дитиною – треба поморочитися. Приватні садочки мають щонайменше отримати ліцензії та прозоро вести свою бухгалтерію, бо гроші місто перераховує не батькам, а саме дошкільним закладам, а до процесу також долучені районні управління освіти.

У Києві компенсуватимуть вартість навчання для приватних дитсадків

У Києві компенсуватимуть вартість навчання для приватних дитсадків

Серед претендентів на компенсацію є родина 4-річного Стефана. У приватному садку він уже другий рік, устиг освоїти нетрадиційну техніку малювання – виделкою. У мами Анни одразу двоє дітей учаться в приватних закладах, тож здешевлення від влади очікують, бо це суттєва підтримка для родини. Чимало родин у приватних садках насамперед тому, що державні перевантажені і туди не проштовхнутися через величезну чергу.

Анонсований ще в січні механізм компенсації діє в Києві дуже повільно. На всю тримільйонну столицю ліцензійованих приватних садків, які підпадають під вимоги Київради, налічується лише 62. Насправді приватних закладів набагато більше, але вони часто діють, як центри розвитку, і не зможуть надати змогу батькам скористатися допомогою від міста.

Поки ж приватні заклади розмірковують, чи варто заради компенсації морочитися з бюрократією, дошкільна мережа Києва опинилася напередодні нового скандалу: через місяць разом із новим набором у комунальні дитячі садки батькам дітей із не київською реєстрацією доведеться платити по 2,5 тисячі гривень, плюс іще тисячу на харчування. Вже зараз батьківські групи в соцмережах бунтують і обіцяють непростий дошкільний сезон у столиці.

Кореспондент ТСН Світлана Березівська 

Повʼязані теми:

Наступна публікація