Київ опинився на сьомому місці у світовому антирейтингу забруднення повітря: еколог назвав причини

Київ опинився на сьомому місці у світовому антирейтингу забруднення повітря: еколог назвав причини

Фото: unsplash.com

Вже другу добу у столиці фіксують підвищений рівень забрудненості повітря.

Київ піднявся на сьоме місце у світовому рейтингу забруднення повітря у містах. Наразі ситуація у столиці описується як "нездорова".

Про це свідчать дані ресурсу Iqair, що відстежує рівень забруднення повітря в режимі реального часу.

Вже другу добу у столиці фіксують підвищений рівень забрудненості повітря. Киянам не радять зайвий раз виходити на вулицю чи відчиняти вікна.

Еколог Олександр Соколенко у коментарі 24 каналу пояснив, чому місто знову опинилось у світовому антирейтингу.

Скріншот: iqair.com

"Зараз такому рівню сприяють погодні умови. Туман, який тримається у Києві, концентрує усі шкідливі речовини, що виробляють численні джерела забруднення. Повітряна маса не рухається, оскільки немає опадів й вітру. Брудні речовини накопичуються там, де й утворюються, і нікуди не діваються", – пояснює Соколенко.

Повітря столиці активно забруднюють підприємства у районі Дарницького вокзалу, Телички, Корчуватого та інші.

Але головним забруднювачами є автомобілі, каже еколог. У Києві щодня рівень забруднення повітря зростає у години пік – зранку (7-9 години) та ввечері (16-19 години). У цей час кияни їдуть на машинах на роботу й додому. Утворюються затори у таких районах як Бессарабський квартал, Оболонський проспект, вулиця Теліги, Деміївська площа. Там накопичується велика кількість шкідливих речовин.

На думку Соколенка, Київ два десятки років страждає від безглуздої містобудівної політики. Столиця України займає одне з перших місць у світі за рівнем заторів на дорогах (у Європі перше місце у 2019 році, якщо не рахувати Стамбул та Москву).

"Неправильний розвиток міста призводить до транспортних колапсів, які вже стали перманентним явищем. Велике накопичення автівок в окремих районах призводить до погіршення якості повітря", – заявив еколог.

Також експерт наголосив, що зараз стали популярними сервіси, які дозволяють будь-кому стежити у режимі онлайн за якістю повітря. Тому ця інформація й потрапляє все частіше у ЗМІ, виникає резонанс. Але на думку Олександра Соколенка, Київ й раніше був одним із лідерів за забрудненістю повітря. "Просто люди не знали про це", - зазначив еколог.

Нагадаємо, 22 вересня смог і сморід оповили лівий беріг Києва. Напередодні, 21 вересня, там загорілося сміттєзвалище, куди роками незаконно звозили пластик і будівельні відходи. Дим був настільки густий, що видимість була практично нульова. Горіли шкідливі речовини, які забруднюють повітря. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація